ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>EĞİTİM
11 Ocak 2010 Pazartesi - 00:01

A.Ü’lü bilim adamının başarısı

İHA/Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut başkanlığındaki ekip, Doğu Karadeniz bölgesinde 36 yüzen ada buldu.

A.Ü’lü bilim adamının başarısı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut başkanlığındaki ekip, Doğu Karadeniz bölgesinde 36 yüzen ada buldu.
Türkiye'nin 'yüzen ada cenneti' olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bulut, "Ülkemizde kayıt altına alınmış 100'den fazla yüzen ada var. Keşfedilmeyi bekleyen yüzlercesinin olduğuna inanıyorum. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Çayırdüzü Köyü ile Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Arsiyan Yaylası'nda 12, Kaçkar Dağlarında 24 olmak üzere toplam 36 yüzen ada bularak tescilledik" dedi.
//TÜRKİYE’DE YÜZER ADA GERÇEĞİ
Türkiye'de 2000 yılına kadar yüzen adaların pek bilinmediğini belirten Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, ilk yüzen adanın Bingöl'ün Solhan İlçesi, Hazarşah Köyü, Turnalar Gölünde bulduklarını ve bunu Türk Standartları Enstitüsü Dergisinde yayınlatarak,Türk Coğrafya Kurultayında bildiri olarak sunduklarını bildirdi. 2000 yılından sonra bu konudaki araştırmaları Erzurum, Artvin, Samsun, Denizli, Adıyaman, Erzincan ve Çorum'da yoğunlaştırdıklarını anlatan Prof. Dr. İhsan Bulut, Türkiye'nin dört bir tarafında ki yüzen adaları bilim dünyasına kazandırmak için "Alo yüzen ada bulduk" ihbar hattı kurdu. 0 505 644 20 04 numaralı cep telefonunu yüzen ada ihbarlarına tahsis eden Prof. Dr. İhsan Bulut, Kaçkarlar'da bulunan yerel adıyla Didizuğa ya da Büyük Göl olarak bilinen buzul göl olduğunu belirtti.
//BÜYÜK GÖL
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Çayırdüzü Köyünden yaklaşık 35 kilometresi arazili otoyla, geri kalan 5 kilometresi yaya olarak çıkılan bölgede yüzen adaları bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Bulut, şunları söyledi:"Büyük Göl, Kaçkar Dağlarının kuzey doğuya bakan yamaçlarında, deniz sevisinden 2 bin 365 metre yüksekliktedir. Burayı Dikkaya, Çayırdüzü ve Behice köylüleri yayla olarak kullanıyor. Bölgeye Koçdüzü yaylası denilmektedir. Zengin bitki örtüsü, iklim özellikleri, hırçın yerşekilleri ve su kaynaklarıyla eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan yaylada yüzen adaların yer alması da başka bir jeomorfolojik zenginlik olarak kabul edilmelidir. Gölde ve yakınındaki bir başka gölde ilginç yüzen adalar tespit ettik. Büyük Göl içerisinde yüzer halde, oturmuş biçimde ve bitki örtüsünün aşırı gelişmesi sonuncu hareketi kısıtlanmış 24 kadar yüzen ada bulunmaktadır. Su dengesi korunamamış olan yakındaki gölde ise daha küçük boyutlarda fakat 20'den fazla suları çekilen alanda çökmüş ve karayla bütünleşmiş yüzen ada bulunmaktadır. Ayrıca Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Arsiyan Yaylası'nda 12 yüzen adayı keşfettik."
//YÜZEN ADA TURİZMİ
Turizm sektörünün geliştiği ve turist profilinin giderek çeşitlendiği ülkemizde yüzen adalar tanıtımı yeni, ziyaretçisi henüz çok korunması gereken önemli bir doğal kaynak olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. İhsan Bulut, "Yüzen adalar sulak alan olmaları nedeniyle sahip oldukları, ilginç flora ve fauna özellikleriyle pek çok doğa bilimcisinin araştırma alanına girmektedir. Ulusal, uluslararası turizm açısından doğa turizmi, doğa eğitimi, eko turizm, biyo turizm gibi etkinliklerin yeni gözdesi olarak ilgi beklemektedir. Yurt dışından irtibat halinde olduğum Amerikalı meslektaşım Chet Van Duzer, 'Türkiye Yüzen Ada Cenneti olabilir' diyor. Ayrıca Duzer tarafından Amerika'da hazırlanan iki ciltlik genel yüzen ada bibliyografyası adlı eserlerde çalışmalarımızla ilgili bir çok referansa ve adalarımıza da yer verilmiştir" diye konuştu.
// YÜZEN ADALAR NASIL OLUŞUYOR?
Rüzgarla hareket eden yüzen adalar, bitki kök ve saplarının, canlı kök ve çürüklerinin birikmesiyle ve birbirine yapışarak organik madde oranı yüksek sıkı keçemsi bir doku oluşturmasıyla meydana geliyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler, hatta ağaçlar yetişebiliyor. Nitekim Bingöl yüzen adalarının üzerinde üç adet dişbudak ağacı ve çalılar vardı. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıklarla da itilebiliyor. Oluşumu yüzlerce hatta binlerce yıl süren adaların bilinçsiz yararlanma sonucu kısa sürede yok olabileceğini ve bu nedenle turizme kazandırılması kadar korunması da önemli sayılıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitm sorunlarına “Şuralı Yaklaşım”
GHA/Erzurum’da bir süre önce İl Şurası’nı toplayan Eğitimciler Birliği ...
Demirci, eğitimcileri kahkahaya boğdu
ERZURUM(CİHAN)- Anadolu Eğitimciler Derneği'nin (ANADER) düzenlediği kültür ...
Başarının yolu cesaret ve çalışmak
ERZURUM(CİHAN)- Şifa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Zakir ...
 
YGS süreci başladı
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) kılavuzu basılarak dağıtımına başlandı.
Bu ihmalin sebebi ne?
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi tarafından 2 Kasım 1973 yılında ...
A.Ü’de Nükleer Enerji gerçeği sorgulaması
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim ...
 
“Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe”
GHA/Erzurum’da “Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe, Gelecek Aydınlığa” ...
A.Ü’den yerel yönetimlere destek
Atatürk Üniversitesi’nin son dönemlerde yerel yönetimlere açılımı dikkat ...
Polis Amca, yine geçilmedi
İHA/Erzurum'un Palandöken ilçesinde düzenlenen ilköğretim okulları arası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva