ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>EĞİTİM
8 Ocak 2010 Cuma - 01:19

A.Ü’de Nükleer Enerji gerçeği sorgulaması

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasbi Soylu, “Türkiye daha fazla zaman kaybetmeden nükleer enerjiye geçmek zorunda” dedi.

A.Ü’de Nükleer Enerji gerçeği sorgulaması

Soylu, Kültür Merkezi’nde “Nükleer Enerji Gerçeği ve Türkiye” konulu bir konferans verdi. Soylu, gelişmiş ülkelerin tamamının enerji ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü nükleer santrallerden elde ettiğini belirterek, “Nükleer enerjiye sahip olmadan gelişmiş bir ülke olmak mümkün değildir” diye konuştu.
//“NÜKLEER ENERJİ GERÇEĞİ VE TÜRKİYE”
Türkiye’de nükleer santrallerin aleyhine medya yoluyla üretilen yanlış bir imaj olduğunu ileri süren Soylu, nükleer santrallerin hem güvenli hem de çevre dostu olduklarını iddia etti.
Dünyada 434 kurulu nükleer enerji santrali olduğunu, bunların 104’ünün Amerika’da, 59’unun Fransa’da, 53’ünün Japonya’da, 35’inin ise İngiltere’de olduğunu anlatan Soylu, Türkiye’de tek bir nükleer enerji üreten santralin olmamasının “trajik” olduğunu vurguladı.
Dünya’da 1956 yılından beri nükleer santrallerin kurulmaya başlandığını ve bugüne kadar sadece 3 kaza meydana geldiğini, ölümlü kazanın ise Ukrayna’nın Çernobil rektöründe ortaya çıktığını ve 31 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Soylu, şöyle devam etti: “Konuyla ilgili tüm uzmanların ortak görüşü şudur: Nükleer enerji, Çernobil kazasına rağmen, insanoğlunun bildiği en temiz ve en güvenilir enerji kaynağıdır. Ancak, bu gerçeği topluma kabul ettirmek gerekmektedir. Nükleer enerji tarihinde bilinen en büyük kaza Çernobil olmasına rağmen bugün Ukrayna ‘da 4 yeni nükleer santralin kurulması devam ediyor.”
//RİSKSİZ ENERJİ KAYNAĞI YOK
“Bugüne kadar enerji kaynakları arasında hiçbir riski olmayan enerji kaynağı tespit edilememiştir” diyen Doç. Dr. Soylu, termik ve hidrolik santrallerde meydana gelen kazalarda binlerce kişinin öldüğünü hatırlattı.
Nükleer santrallere çevreci ve çevre dostu denilebileceğini ileri süren Soylu, şöyle devam etti: “Uluslar Arası Atom Enerjisi (IAEA)’nın 1999 Temmuz ayında yayınlamış olduğu verilere göre, dünyada üretilen elektrik enerjisinin yüzde 17’si aktif durumdaki 434 nükleer santralden elde edilmektedir. Dünya ülkeleri nükleer enerji üretiminin en yüksek olduğu ülkede yüzde 81,5 oranıyla Litvanya’dır. Bu ülkeyi yüzde 78,2’lik oranıyla Fransa ve yüzde 60,1 lik oranıyla Belçika takip ediyor. ABD ise, elektrik ihtiyacının yüzde 21’lik kısmını sahip olduğu 104 nükleer reaktörden elde ediyor. “
//TÜRKİYE’DE DURUM
Türkiye’nin 21. Yüzyılda enerji darboğazına girdiğini anlatan Doç. Soylu, enerji açığını kapatabilmek için nükleer santrali olan ülkelerden enerji almanın yollarını denemeye devam ettiğini hatırlattı.
“İşte asıl trajik olay budur. Türkiye bu durum karşısında daha fazla vakit kaybetmeden nükleer santraller kurmalıdır. Ülkemizin çevresindeki Ermenistan, Bulgaristan gibi ülkelerin çok ilkel teknolojiye sahip santraller işlettikleri biliniyor. Bunlar infilak ettikleri takdirde, bu enerjiye karşı çıkanların görüşüne göre, en çok zararı Türkiye görecektir. O halde, neden bu santrallerin faydasını komşu ülkeler görsün de zararını yalnız biz çekelim?” diye soran Soylu, konuşmasını şöyle tamamladı:“Türkiye üyesi olduğu uluslar arası nükleer kuruluşlara yılda 15 milyon dolar ödüyor ve bu kuruluşların imkânlarından faydalanamıyor. Öyle ki, yetişmiş ve atıl durumda bekleyen birçok elemanı varken bu teknolojiden yararlanamaması içler acısı bir durumdur. Türkiye’nin enerji talebi 2010 yılında 188,2 milyar KWh’e, 2020 yılında ise 253,6 milyar KWh’e ulaşacağı yönündedir. Türkiye enerji ihtiyacını doğalgaz, hidrolik, linyit ve taşkömürü, fuel-oil ve motorin gibi kaynaklardan elde etmeyi planlıyor. Nükleerin payı ise sadece yüzde 9. Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum: Dünyadaki fosil enerji kaynakları hızla tükeniyor. Yapılan tahminlere göre petrol 2050’de, doğal gaz 2070’de, kömür 2150 yılında tükenecektir. Bu çıkmaz yol karşısında dünya ülkeleri çözüm yolları aramakta ve yeni projeler geliştirmektedir. Türkiye ise, hızla büyüyen ve yakın gelecekte ‘Dünyanın süper güçleri’ arasında yer alacak bir ülkedir. Çevre ve halk sağlığı bakımından zararsız, ucuz ve güvenli enerji kaynaklarını kullanmak suretiyle kısa zamanda çağdaş anlamda sanayi devrimini tamamlaya bilir. Buna ivme kazandıracak enerji kaynağı ise nükleer enerji santrallerine sahip olmaktır.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe”
GHA/Erzurum’da “Kitaplar Çocuklara, Çocuklar Geleceğe, Gelecek Aydınlığa” ...
A.Ü’den yerel yönetimlere destek
Atatürk Üniversitesi’nin son dönemlerde yerel yönetimlere açılımı dikkat ...
Polis Amca, yine geçilmedi
İHA/Erzurum'un Palandöken ilçesinde düzenlenen ilköğretim okulları arası ...
 
Özel İdare’den eğitime destek
GHA/Hangi amaçla kullanılacağı hususunda çeşitli tartışmalara konu olan ...
Doğu Üniversitelerinde işbirliği süreci
İHA/Doğu Anadolu Bölgesi illerinde bulunan üniversiteler arasında, eğitim ...
Yağmurcuk’tan “bilgi” başarısı
CİHAN- Erzurum merkez Palandöken ilçesi 5. bölge bilgi yarışmasının birincisi ...
 
Öğretmenler için kültür etkinliği
GHA/Anadolu Eğitimciler Derneği (ANEDER), Erzurum’da öğretmenlere yönelik ...
“Birlik’te Okuyoruz” kampanyası
GHA/Oltu ilçesinde, ilköğretim okuluna yeni başlayan öğrenciler, anne ...
Formasyon dersi AÜ.ye ilgiyi artırdı
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'nun aldığı kararla fen edebiyat fakültesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva