ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Temmuz 2015 Pazartesi - 15:09

9 yıldan sonra konuşmaya başladı

Erzurumlu Neşe-Yalçın Yağanoğlu çiftinin üç çocuğundan en küçüğü olan Yusuf Yağanoğlu, İşitsel Algı Eğitimi Berard sayesinde 9 yıl sonra konuşmaya başladı. Yusuf’un ilk sözü, “anne bak konuşuyorum” oldu.

9 yıldan sonra konuşmaya başladı

7 aylıkken suçiçeği geçiren ve bir hafta yoğun bakımda kalan Yusuf Yağanoğlu, 2 yaşına geldiğinde ‘anne’ ve ‘baba‘ dışında kelime bilmiyordu. Durumdan şüphelenen aile Yusuf’u doktora götürdü. Beyin MR’ı dâhil yapılan testlerde herhangi bir sağlık sorunu çıkmayınca psikoloğa danışıldı. 7 aylıkken suçiçeği geçiren ve bir hafta yoğun bakımdan kalan Yusuf’un bu durumdan etkilenmiş olabileceği söylendi. Ömer Nasuhi Bilmen İlkokulu’nda devam eden eğitimiyle birlikte bir rehabilitasyon merkezinde okuma ve yazma eğitimleri almaya başlayan Yusuf, yine ailesi tarafından Erzurum Berard’a getirildi. 6’şar ay arayla işitsel algı eğitimi alan Yusuf daha ilk seansta düzelme gösterdi.

İLK SEANSTA DÜZELMEYE BAŞLADI

3’üncü seansın sonunda artık herkesin anlayabileceği şekilde konuşmaya başlayan Yusuf başta ailesi olmak üzere tüm çevresini şaşkına çevirdi. Bu yıl 3’üncü sınıfa geçen küçük Yusuf, “Artık ağlamıyorum. Herkesle konuşabiliyorum” dedi. Oğullarının konuşmaya başlamasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen anne Neşe Yağanoğlu da “Yusuf bizi çok korkuttu. Kardeşleri gibi değildi. Hemen konuşmadı. Doktora, psikoloğa her yere götürdük. Son olarak Berard’a getirdiğimizde sanki mucize oldu. Daha ilk seans sonrasında iyileşme gösterdi. Konuşma azmi ortaya çıktı. Bensiz hiçbir şey yapamayan, göz teması olmadığı zaman kıyameti koparan Yusuf artık hem konuşuyor hem de kendi başına hareket ediyordu. Üçüncü seans sonrasında daha rahat konuşmaya başladı” diye konuştu.

“KONUŞMASINA HASRETTİK”

İşitsel algı eğitiminin büyük yararını gördüklerini dile getiren baba Yusuf Yağanoğlu da şunları söyledi. “Yusuf’un durumuna çok üzülüyorduk. Yıllarca onun konuşmasını bekledik. Ağzından çıkacak kelimelere hasrettik. İşitsel algı eğitimi almaya başladıktan sonra her şey bir anda değişti. Önceden tek başına yan odaya bile geçemiyordu. Şimdi bisiklet sürüyor, benimle tartışıyor. O konuştukça dünyalar bizim oluyor. Bu mutluğumuz tarif edilemez, Erzurum Berard bizi çok mutlu etti.”

BÜLBÜL GİBİ ŞAKIYOR

İşitsel Algı Eğitimi Uzmanı Ayşenur Badıllı Solak ise ilk geldiğinde birkaç kelimeyi kekeleyerek söylemeye çalışan Yusuf’un üç seans sonrasında bülbül gibi şakımaya başladığını anlattı. Tek başına hareket etme kabiliyeti olmayan Yusuf’un bu eğitim sayesinde özgüvenini de kazandığını dile getiren Solak, “Yusuf artık hem konuşuyor hem de özgür iradesiyle hareket ediyor” diye konuştu.

İŞİTSEL ALGI EĞİTİMİ NEDİR?

Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılan Berard yani işitsel algı eğitimi 3 yaşın üzerindeki herkeste kullanılabiliyor. Beynin sağ tarafının daha çok sezgisel, mantıksal çıkarımlar, üç boyutlu düşünce, rüya görme merkezi olduğuna dikkat çeken İşitsel Algı Eğitimi Uzmanı Ayşenur Badıllı Solak, şu bilgileri verdi. “Yapılan araştırmalarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, sınav kaygısı, öğrenme güçlüğü, dil konuşma bozukluğu olan insanların sol kulak ağırlıklı duyduğu tespit edilmiş. Berard’ın amacı çapraz işlevi bilgi götürecek olan sağ kulağı eğitip direkt yoldan bilgiyi oluşturmaktır. Halk arasında söylenir, ‘jetonun geç düşmesi’ deyimi bu algının uzun yoldan kullanılmasıyla alakalıdır, zekâyla ilgili bir durum değildir. Berard algıyı açarak sol zihinde atıl kalmış noktaların uyarılmasını sağlar, aynı zamanda hücre içi geçişi artırarak o noktada tekrar hücrelerin titreşim kazanmasını sağlar. Böylelikle biz sağ kulağa baskı yapıyoruz, en az sol kulak kadar ve kişilerde 6 ay sonunda maksimum etkiler görüyor.

YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?

“Burada lisanslı kulak eğiteci dediğimiz bir cihazla yüksek ve alçak frekanslarla ayrıştırdığımız müziği kişilere kulaklık aracılığıyla dinletiyoruz. Her gün yarım saat boyunca bu dinletiyi yapıyoruz. Toplam 20 dinleti, maksimum 22 günde, minimumda 10 günde seansları bitiriyoruz. Modülasyonu aynı olan müzikler bir CD’ye toplanmış ve bunu da anında kişiye özel modüle ediyoruz. Kişi de dikkat eksikliği varsa ona göre modülasyon yapıyor ve müzikteki bas ve tiz seslerini ayrıştırıyoruz. Dinlediğiniz de müzik size bozuk gibi geliyor ama bu sağ kulakla sol zihin arasındaki yolakları geliştiriyor. İnişleri ve çıkışları olan müzikleri kullanıyoruz.”

 
Erzurum Uluslararası Tenis Turnuvası başladı
 
Yakutiye’den öğrencilere karne hediyesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen’den Erzurum için özel tasarım
Büyükşehir Belediyesi orta refüjlere yeşil ve ağaç konseptli özel bir tasarım uyguluyor.
Erzurum'da Bedensel Engelliler adına bir ilk
Erzurum Nene Hatun Spor kulübü öncülüğünde kurulan bedensel engelli Curling ...
‘Bunların insani değerleri yok’
Sağlık Bakanlığınca, yapılan açıklamada Cuma günü Erzurum'un Tekman ilçesinde, ...
 
DEG’den 'Engelsiz Hareket' değerlendirmesi
DEG Derneği Genel Başkanı İslam Meral, geçtiğimiz günlerde 113 engelli ...
MÜSİAD’ın duyarlılığına övgü
Abdulhakimoğulları, MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin Hollanda MÜSİAD Şube Başkanlığı ...
Erzurum'da hava sıcaklığı 34 dereceyi aşacak
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da Çarşamba gününe kadar hava sıcaklık değerleri ...
 
Engelleri Büyükşehir ile aştılar
Büyükşehir Belediyesi, Hollanda’da yaşayan işadamı Ali Yavuz’un kuruma ...
Erzurumlu Pasinler’de soluklanıyor
Ramazan ayının ardından ve sıcak havaların etkisiyle Erzurum’un Pasinler ...
Çat’ta ayı saldırısı: 1 yaralı
Çat ilçesinde ayının saldırısına uğrayan bir kişi yaralandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva