ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 2024 FİNTÜRK-3 verileri açıklandı
Erzurum 2024 FİNTÜRK-3 verileri açıklandı
Erzurum’da 4 ayda 774 kaza, 5 ölü
Erzurum’da 4 ayda 774 kaza, 5 ölü
Taraftar ‘Kutlu’ diyor
Taraftar ‘Kutlu’ diyor
TRENDYOL 1. Ligde veda haftası
TRENDYOL 1. Ligde veda haftası
Trendyol 1. Lig'de son haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de son haftanın programı açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Haziran 2010 Perşembe - 00:17

7 asırlık sır çözüldü

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Hatun Türbesi’nin altında mezarlık ve bir oda bulundu. Türbede yapılması düşünülen rölöve çalışmaları esnasında bulunan mezarlık ve odaya, çevre esnaf ve vatandaşların şaşkın bakışları arasında girilirken, buluntuyla ilgili olarak son kararın, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verileceği bildirildi.

7 asırlık sır çözüldü

ERZURUM(GHA) – Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Hatun Türbesi’nin altında mezarlık ve mumya odası bulundu. Türbede yapılması düşünülen rölöve çalışmaları esnasında bulunan mezarlık ve mumya odasına, çevre esnaf ve vatandaşların şaşkın bakışları arasında girilirken, buluntuyla ilgili olarak son kararın, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verileceği bildirildi.
//KAZIDA GİZLİ ODA BULUNDU
14. Yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen Cimcime Sultan Türbesi’nin altında, mezarlık ve mumya odası bulundu. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından Cimcime Sultan Türbesi’nde yapılması planlanan rölöve ve peyzaj çalışmaları esnasında bulunan gizli oda, herkesi şaşkına çevirdi. Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu’nun da hazır bulunduğu kazı çalışmaları, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenirken, türbenin hemen altındaki gizli odada, iki adet mezar ve mumya odasına rastlandı. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Cimcime Hatun Türbesi’nde bulunan mezarlık ve mumya odasıyla ilgili bilgiler verdi. Erkmen, Cimcime Hatun Türbesi’nin etrafının, Büyükşehir Belediyesi tarafından açıldığını hatırlatarak, bu çalışmaların ardından türbeye ait kitabenin ortaya çıktığını dile getirdi.
//İKİ MEZARIN KİMLERE AİT OLDUĞU BİLİNMİYOR…
Erkmen, “Burada bazı rölöve çalışmaları yapılması yönündeki çalışmalarımız vardı. Türbenin alt katının olup olmadığı konusunda bir kazı yapılması gerekiyordu. Bu kazıyı da, teknik ekiple birlikte gerçekleştirdik. Yaptığımız bu kazı çalışmasında, türbenin altında iki adet mezarlık ve mumya odasına rastladık. Odada iki adet mezar ve mumya odası bulunuyor.” diye konuştu. Türbedeki kitabeden anlaşıldığına göre, yapının İlhanlılar dönemine ait olduğunun anlaşıldığını kaydeden Müze Müdürü Erkmen, “Bu gibi yapıların alt katlarında genellikle mezar odaları bulunur. Burada zemin araştırması yapılması lazım. Eğer alt katta mazgal ya da pencere varsa, bunların da ortaya çıkarılması gerekir.” dedi. Mumya odasındaki iki adet mezarın kime ait olduğunun bilinmediğini vurgulayan Müze Müdürü Erkmen, burada yapılacak olan çalışmaların şekline dair en son kararın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından verileceğini sözlerine ekledi.
//CİMCİME HATUN TÜRBESİNİN BİLİNEN TARİHÇESİ
Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti’nin XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanının yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MUMYA ODASI 3 Haziran 2010 Perşembe 14:05

ÖNCELİKLE YAPILAN ÇALIŞMADAN NOLAYI İLGİLİLERİ KUTLUYORUM. ANCAK HABERDE ANLAMADIĞIM MUMYA ODASI. BİLİNDİĞİ GİBİ İLHANLILAR MÜSLÜNDI VE MÜSLÜMANLARDA MUMYALAMA İSTİSNALAR HARİÇ YAPILMAZ. O ZAMAN BURASI YA MUMYA ODASI DEĞİL YADA YAPANLAR MÜSLÜMAN DEĞİL. KONUNUN UZMANLARI BU DURUMU AÇIKLIĞA KAVUŞTURMALARI GEREKİR. AYRICA İKİ MEZARINDA KİME AİT OLDUĞU TESPİT EDİLEBİLİRSE ERZURUM TARİHİNE İŞIK TUTULUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. DARISI DİĞER TARİH VARLIKLARIMIZIN BAŞINA.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Müzesinde eğitim
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden toplam 16 çocuk Erzurum’da gerçekleştirilen ...
“Gençlik Köprüsü” Projesi
Erzurum Kültürel Etkileşim Grubu tarafından hazırlanan “Gençlik Köprüsü” ...
Şahin Erzurum’u temsil edecek
CİHAN/ERZURUM/Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından ...
 
Memati’den İsrail’e tepki
OKTAY FANİ (İHA) - Özel bir kanalda yayınlanan "Kurtlar Vadisi" adlı ...
Memati Erzurum'da açılış yapacak
Türkiye’nin en çok izlenen dizilerinden biri olan “Kurtlar Vadisi Pusu” ...
Aziziye Rölyefi, anıtla buluştu
ERZURUM(CİHAN)- Hırsızlarca sökülen Aziziye Şehitliği'ndeki rölyef (kabartma), ...
 
“Yeddi Köseler” turneye çıkıyor
ERZURUM (İHA) - Genç oyun yazarı ve gazeteci Cengiz Durular tarafından ...
Halk Oyunlarında Erzurum 3’üncü oldu
AHMET BİLGE (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Okul İçi Beden Eğitimi Spor ...
"Erzurum yüksek kültür kenti"
Vali Sebahattin Öztürk ülke ve şehirlerin kültürleriyle medeniyet sahnesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva