ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Türk Kızılay’dan her gün bin kişiye sıcak yemek
Türk Kızılay’dan her gün bin kişiye sıcak yemek
210 düzensiz göçmen yakalandı
210 düzensiz göçmen yakalandı
Emniyetten silah operasyonu
Emniyetten silah operasyonu
Saatler sonra cansız bedeni bulundu
Saatler sonra cansız bedeni bulundu
Polisin dikkati 2 vatandaşı kurtardı
Polisin dikkati 2 vatandaşı kurtardı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Haziran 2012 Cuma - 15:04

7. Uluslararası Aşıklar Bayramı başladı

7. Uluslararası Aşıklar Bayramı ilk gününde Aşık Murat Çobanoğlu, Asri Mezarlıktaki kabri başında anıldı. Anma törenine Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas ülkelerinden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen aşıklar, vatandaşlar katıldı.

7. Uluslararası Aşıklar Bayramı başladı

IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - 7. Uluslararası Aşıklar Bayramı ilk gününde Aşık Murat Çobanoğlu, Asri Mezarlıktaki kabri başında anıldı. Anma törenine Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas ülkelerinden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen aşıklar, vatandaşlar katıldı.
Merhum Aşık Murat Çobanoğlu’nun mazarı başında dualarla anılırken, Çobanoğlu’nun aşık arkadaşları yalnız bırakmadı. Arkadaşları Çobanoğlu’nun mezarına kırmızı karanfil bıraktı.
Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Aşıkların bir kültür elçisi olduğunu söyledi. Başkan Bozkuş; “Bizim geleneğimizin, göreneğimizin, nesilden nesile aktarılmasında aşıklarımızın, ozanlarımızın birer kültür elçisi olduğunu görürsünüz. Ve bunların nesilden nesile aktarılmasında ciddi anlamda emekleri var. Çabaları var. Tabi bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlerle aşıklarımızın, ozanlarımızın desteklenmesi lazım” dedi.
AŞIKLIK KÜLTÜRÜ GİDEREK KAYBOLACAK
Aşıklık geleneğinin devam etmesi için sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Bozkuş; “Yoksa bu aşıklık kültürü giderek kaybolacaktır. Yani birkaç sivil toplum kuruluşu işte televizyonlarda programlar yapılıyor. Ama genelde batı müziği programlar ağırlıklı olduğu için bizim geleneğimizi, göreneğimizi, özümüzü yansıtan kültürde yavaş yavaş yok oluyor. Bunun içinde biz gerçekten kendi gönlünü veren, geleceğini buradan temin eden, aşıklarımızın ozanlarımızın ellerinden tutmak lazım. Buda ancak böylesine kültürel faaliyetlerle gündeme getirilebilir. Ve sahip çıkılabilir. Rahmetli Çobanoğlu’da sadece Türkiye’de değil. Gelenek ve göreneklerimizi dünyaya tanıttı. Şeref Taşlıova ile birlikte gerçekten biz Karslı olarak her ikisine de minnettarız. Allah rahmet etsin diyoruz. Ve bu şölenimizin de hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Murat Çobanoğlu’nun mezarını ziyaret ettikten sonra aşıklar Eski Erzurum Yolu Üzerinde bulunan Murat Çobanoğlu’nun heykelinin yanına geldiler. Burada Çobanoğlu’nun heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektiren aşıklar daha sonra kortej yürüyüşüne geçtiler. Murat Çobanoğlu’nun heykelinden başlayan yürüyüş Faikbey Caddesi ve Kazımpaşa Caddesi ile devam etti. Aşıkların yöresel kıyafetler ve sazlarıyla katıldığı yürüyüş tam bir şenlik havasında geçti. 100’ün üzerinde aşığın yürüdüğü kortej, daha sonra tüm katılımcılarla beraber Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’na geçildi.
5 dalda yapılacak olan ve her aşığın istediği dalda yarışacağı Aşıklar Bayramı yarışmaları Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Slayt gösterisinin ardından protokol konuşmaları ve Aşıkların tanıtımı yapıldı. İl Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Jüri Üyelerinin tanıtımının ardından yarışmalara start verildi. Divan Dalı (Doğaçlama), Yörelere Göre Hikâye Dalı, Dudak Değmez (Leb Değmez) Dalı, Atışma Dalı (Doğaçlama), Muamma Dalı (Doğaçlama) alanlarında yarışacak olan aşıklardan en az iki dalı geçen aşığa bir, dört dalı geçen aşığa iki, beş dalı geçen aşığa üç ödül verilecek.
Kars Belediyesi’nin düzenlediği ve 3 gün sürecek olan Aşıklar Bayramı’na yurdun birçok yöresinden gelen 100 aşık ile İran, Azerbaycan ve Gürcistanlı halk ozanları katıldı.
Öte yandan Aşıklar Bayramı’na Merhum Murat Çobanoğlu’nun yakınlarının katılmaması dikkat çekti. Dışarıdan gelen aşıkların bir çoğu Çobanoğlu’nun mezarı başında, Çobanoğlu’nun yakınlarını aradı. Daha sonra Çobanoğlu’nun yakınlarından hiç birisinin törene katılmadığını öğrenen aşıklar kısa süreli bir burukluk yaşadılar.

 
Akti Olimpiyat kapısında
 
Elvan Erzurum’u seçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dağcılık Festivaline davet
Dağcılık Festivali 15 Temmuz’da başlıyor.
Paşayurdu’nda El Emeği Sergisi
Aziziye İlçesi’ne bağlı Paşayurdu Köyü’nde mefruşat ve dikiş nakış kursuna ...
Seslerle Anadolu Doğu turnesinde
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin Anadolu türkülerini çok sesli müzikle ...
 
Halk oyunlarında ‘Bar’ farkı
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Palandöken Gençlik Merkezi ...
Türkçe’nin Çocukları veda etti
Türkçenin çocukları, Erzurum'a Şifa Hastanesi’nde sabah kahvaltısı yaparak veda etti.
Bayar’a BİLSAM ödülü
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı, ...
 
En fazla ilgi Türk Bayrağı’na
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen yıl sonu geleneksel ...
Tarkan Erzurum’da konser verecek
11. Fanta Gençlik Festivali, Megastar Tarkan ve Emre Aydın ile Erzurum’da ...
Koçak, Türkçe aşıklarını ağırladı
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda yarışan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva