ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>GUNCEL
19 Şubat 2010 Cuma - 06:35

25 Barodan Ortak açıklama

YILMAZ UZUN/İHA/Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın tutuklanmasıyla ilgili olarak Erzurum özel yetkili savcısının görevden alınmasına ilişkin HSYK'nın tasarrufunu destekleyen 25 baro tarafından alınan ortak karar, Balıkesir Barosu tarafından kamuoyuna duyuruldu.

25 Barodan Ortak açıklama

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın tutuklanmasıyla ilgili olarak özel yetkili savcının görevden alınmasına ilişkin HSYK'nın tasarrufunu destekleyen 25 baro tarafından alınan ortak karar, Balıkesir Barosu tarafından kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, "Yargının siyasallaştırılmakta, hukukun hukuksuzlaştırılmakta, hukuksuzluğun ise hukukileştirilmeye çalışılmakta olduğu" iddia edildi.
//BİLDİRİYİ MAVUK OKUDU
Balıkesir Barosu'nda düzenlenen toplantıda, 25 baroya ait olduğu belirtilen basın açıklamasını Balıkesir Barosu Başkanı Muzaffer Mavuk okudu. Mavuk, 16 Şubat 2010 tarihinde Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi nezdindeki savcı tarafından gözaltına alınmasıyla ilgili makamında ve konutunda aramalar yapılması ile son dönemlerdeki hukuka aykırı uygulamalara ve yargıya açık baskılara bir yenisinin daha eklendiğini söyledi.
//CUMUK HÜKÜMLERİ
İki paragrafında Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMK) ilgili hükümlerinin yer aldığı açıklamada, kısaca aktarılan söz konusu düzenlemelerde Erzincan Başsavcısı hakkında yürütülen soruşturma ve uygulanan gözaltı işleminin tamamen hukuka aykırı olduğu belirtildi. Baro Başkanı Muzaffer Mavuk'un okuduğu basın açıklamasında, "2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 98. maddesine göre, kişisel suç-görev suçu ayrımı yapılmaksızın birinci sınıf hakim ve savcılar ile ilgili soruşturma ve kovuşturmalar, Yargıtay üyeleri hakkındaki hükümlere tabidir. Yani birinci derecedeki hakimler ve savcılar, Yargıtay üyeleri gibi yargılanırlar ve soruşturmaları da o şekilde yürütülür. Aynı kanunun 88. maddesine göre Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Özel yetkili savcının bu alanda ve bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır. Bu konu yoruma yer veremeyecek kadar açıktır. Şu halde ortada açık bir yetki aşımı söz konusudur. Olayın
Habur'da yaşanan gelişmelerle hakim ve savcının 'ayarlandığı' iddialarının hemen akabinde gerçekleşmesi, zamanlama yönünden dikkat çekici olduğu gibi, bazı cemaatlerle ilgili soruşturma yürüten bir başsavcının böyle bir işleme maruz bırakılması hukuksuzluğu daha da derinleştirmektedir. Yapılan gözaltı değil, gözdağıdır. Gelinen noktada yargıya müdahale ve baskıların artık açık hukuka aykırılıklarla, hukuk tanımazlıklarla ve yargı eliyle gerçekleşmesi vahimdir. Yaşanan bu olay, Türkiye'nin hızla hukuk devleti olmaktan uzaklaştığının, sivil bir dikta yönetimine doğru gitmekte olduğunun çarpıcı bir göstergesidir. Bu şekilde, başta hukukun gereğini yapmaya devam eden yargı mensupları olmak üzere ilgili kişi ve kesimlere gözdağı verilmektedir. Biz hukukçuları en çok endişeye sevk eden husus ise yasanın açık hükümlerine karşın yargı eliyle yapılan uygulamadır. Bir uygulamanın yargı kararı ile yapılması, onu her zaman ve hemen hukuka uygun kılmamaktadır. Ne yazıktır ki, son dönemlerde birçok hukuka aykırı uygulama, zaten ağır bir baskı altında olan yargı eliyle gerçekleştirilerek hukuksuzluğa bu şekilde meşruiyet kazandırılmaya çalışılmaktadır. Hukuk devletinde açık yetki aşımının suç oluşturduğunu ve yargı mensupları dahil hiç kimsenin ceza sorumluluğu dışında bulunmadığını hatırlatmakta yarar bulunmaktadır. Yargı siyasallaştırılmakta, hukuk hukuksuzlaştırılmakta, hukuksuzluk ise hukukileştirilmeye çalışılmaktadır. Balıkesir Barosu olarak, Avukatlık Kanunu'nun 98. maddesinin bizlere vermiş olduğu 'hukukun üstünlüğünü savunma' görev ve yetkisi kapsamında ve bir hukuk kurumu olmanın bilinç ve sorumluluğu ile ilgili tüm kişi ve kuruluşları uyarıyor, hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. Bu türden hukuka aykırı uygulamalarla hangi biçimlerde olursa olsun yargıyı etki altına alma girişimleri ile sonuna kadar mücadele edeceğimizi, gelişmelerin takipçisi olacağımızı, her türlü yasal girişimde bulunacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiririz" görüşlerine yer verildi.
//TUTUKLAMANIN ARDINDAN GÖREVDEN ALMAYA YORUM YOK
Balıkesir Baro Başkanı Muzaffer Mavuk, HSYK'nın Ercincan Başsavcısı'nın gözaltına alınıp sorgulanmasıyla alakalı süreçte bir tasarrufta bulunmayıp başsavcının Özel Yetkili Aır Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararı ve tahliye talebini oy birliğiyle reddetmesinin ardından HSYK'nın derhal toplanıp görevden alma kararıyla ilgili tasarrufuyla alakalı bir açıklama yapamayacağını söyledi. Mavuk, "Onunla ilgili yorum yapmam mümkün değil. O konuda HSYK bir açıklama yapmadı ama yetkisi dahilindedir. Ben sadece, 'Bir
başsavcının özellikle birinci sınıf hakim ve savcının Yargıtay üyeleri gibi yargılanmaları gerekir' diyorum. Onlar da ancak Yargıtay'da veya Anayasa Mahkemesi'nde yargılanabilir. Özel yetkili savcılar veya mahkemelerin soruşturma ve kovuşturmaları dışındadır. Biz özellikle bu hukuksuzluğun üzerinde durarak basın açıklamasını yaptık" dedi.
//BAROLARIN İSİMLERİ AÇIKLANMADI
Balıkesir Baro Başkanlığı'nda 25 baro adına yapılan basın açıklamasının sonunda soruları cevaplayan Baro Başkanı Muzaffer Mavuk, "Neden 80 baro değil de 25 baro?" ve, "25 baro hangi barolardır?" sorularına verdiği cevapta, barolar arasında tam bir görüş, fikir ve yorum birliği olmadığını ifade etti. Mavuk, "Yorum değişik olunca tabii ki birlikte hareket edilmiyor. Daha fazla görüşü olan barolar var, bazı barolarımız ise, 'Şu anda daha açıklama yapmayacağız' diye mesaj gönderdi. Biz bu açıklamayla yargıya
müdahale değil, sadece hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirme yaptık" dedi.
Yönetim kurulu üyeleri Sedat Koç ve Rahime Gaydan ile birlikte basın açıklamasını okuyan Balıkesir Baro Başkanı Muzaffer Mavuk, açıklamada imzası olanların hangi il ya da ilçe baroları olduğunu bilmediğini, bunu ancak yarın ya da daha sonra öğrenip açıklayabileceklerini söyledi.
Balıkesir Baro Başkanı Muzaffer Mavuk2ukun gereğini yapmaya devam ede, "Bu konuda 25 baro bu açıklamayı yapmış bulunuyoruz. Balıkesir Barosu olarak da hukuksuzluklara karşı görevimizi yerine getireceğiz. Bu hukuka aykırı davranışların sahibi yargı mensubu olsa dahi bunun sonuçlarına gelecekte katlanmak zorundadır" diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erzurum Sevdalısı 19 Şubat 2010 Cuma 17:57

Sevgili arkadaşlar, dostlar, AKP erken seçime gitmek için hazırlık yapmaktadır. Şimdiye kadar hep mağdur rolü yaparak iktidara gelen Recep Tayip Erdoğan ve avaneleri yine çok güzel bir senaryo hazırlamanın peşindeler. Cemaatleri arkasına almış, yürü ya kulum seni kim tutar yine mağdur rolleriyle bu ülkenin 4 yıl daha başına bela olacaklar. Cahil cühela bu milletin karşısına çıkıp kardeşim bakın ben bu ülkeyi çetelerden temizlemek istiyorum ama bana müsaade etmiyorlar. Bizi 400 milletvekiliyle iktidara getirirseniz ben hem anayasayı hemde bu çetelerin hepsini temizleyeceğim sloganlarıyla oy toplayıp yine iktidara gelmenin hayallerini kurmaktadır. Bunu gerçekleştirebilir mi bilemem. Lakin AKP Hükümetine bu milletin tahammülü kalmamıştır. Açlık ve sefalet kol gezmektedir. Çiftci Memur emekli Esnaf ve sanatkar perişan durumdadır. Vatandaş okula giden çocuğunun cebine 1 lira harçlık koyamaz durumdadır. Şayet Bu millet yine AKP Hükümetine mağdur rolüne karşı oy verirse Aziz Nesin haklıymış.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Nene Hatun Milli kahramandır”
İHA/Nene Hatun ve Aziziye Destanı’nı beyaz perdeye taşıyacak olan Kat ...
OSB’de su baskını tehlikesi
GHA/Şehir içme suyunun Çat Barajı’ndan temin edilmesinin ardından zeminde ...
“Hoşgeldin Bebek” Projesi
GHA/Deniz Feneri Derneği, bebek bekleyen ve yeni bebek sahibi olmuş yeşil ...
 
Erzurum’un çatı vizyonu değişecek
GHA/ Bir süre önce yapılan Genel Kurul toplantısının ardından İnşaat Mühendisleri ...
Medyanın Gözü Erzurum’da
GHA/Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in makamında ve evinde ...
Barolar’dan tepki yağdı
İHA/ Erzurum Barosu Başkanı Naci Turan, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısının ...
 
Türkiye Erzurum'u konuşuyor..
Türkiye üç gündür Erzurum’u konuşuyor. Değerleriyle gündeme giremeyen ...
İtiraz reddedildi
A.TÜRKEZ/Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla ...
Dadaşlardan başkan Alıcık’a plaket
Nazilli Erzurumlular Derneği, Nazilli Belediye Başkanı Alıcık’ı Nazilli’ye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva