ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>GUNCEL
23 Temmuz 2013 Salı - 14:59

‘23 Temmuz’u asla unutmamalıyız’

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

‘23 Temmuz’u asla unutmamalıyız’

ERZURUM

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.  23 Temmuz Erzurum Kongresi dolayısıyla yayımladığı mesajda Rektör Koçak şunları dile getirdi;

“ I.Dünya savaşı, Osmanlı Devleti’nin de içinde bulunduğu İttifak Devletlerinin yenilgisiyle sonuçlanmış ve İtilaf Devletleri, Osmanlı ile 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesini imzalamışlardır. Türk tarihinin en ağır ve en acımasız antlaşması olan Mondros’a doğal olarak çok büyük tepkiler gelmeye başlamıştır.

30 Nisan 1919 tarihinde Merkezi Erzurum’da bulunan IX. Ordu müfettişliğine atanan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 Samsun’a gelişini takiben Havza, Amasya, Tokat ve Erzincan’a nihayet 3 Temmuz 1919 tarihinde de Erzurum’a geldi. Şehre girerken İstanbulkapı’da Erzurumlular tarafından kalabalık ve coşkulu bir şekilde karşılanmıştır. Erzurum’a geldikten kısa bir süre sonra askerlik mesleğinden istifa etmiştir.

VATANDAŞ MUSTAFA KEMAL

Artık her türlü resmi sıfattan yoksun, mütevazi biçimde sivil giysili, tutuklanması ve hatta idam edilmesi istenen vatandaş Mustafa Kemal vardı. İşte Kurtuluş savaşı açısından Erzurumluların, Erzurum’daki askeri ve sivil erkânın ve Erzurum Kongresi’nin önemi burada çok daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu istifa ile yetkiler açısından her şey değişmişti. Değişmeyen tek şey Erzurumluların Mustafa Kemal’e karşı olan ilgi ve konukseverlikleriydi. Dadaşlar, askerlikten istifa eden gönüllerinin paşası Mustafa Kemal’i Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti başkanlığına getirmekle desteklerinin ne denli güçlü ve süresiz olduğunu göstermişlerdir.

İstanbul hükümetinin ve işgalci güçlerinin bütün engellemelerine rağmen, 23 Temmuz 1919 da kongre açılmış, çalışmalar başarılı olmuş, çok önemli kararlar alınmış, yankıları içeride ve dışarıda büyük olmuş, Mustafa Kemal’in kendine olan güvenini ve kurtuluşa olan inancını artırmıştır.

Ulu Önder, Erzurumluların yardımlarını nutukta şu şekilde ifade etmektedir. “Efendiler askerlikten istifa edince istinasız bütün Erzurum halkının hakkımda pek açık bir şekilde gösterdikleri güven ve içten yakınlığın bende bıraktığı unutulmaz hatırayı burada açıkça belirtmeyi bir vazife sayarım”.

 

KURTULUŞ YOLUNDA ÇOK GÜÇLÜ BİR ADIM

Kurtuluşu sağlayan olaylarda Erzurum’un doğrudan ve dolaylı olarak çok önemli ve hayati katkısı olmuştur.”   14 gün yoğun çalışmadan sonra Erzurum Kongresi,7 Ağustos`ta sona erdi. Aldığı tarihi kararlar ile yalnızca doğu illerini değil, bütün ulusu temsil ettiğini ifade eden Rektör Koçak, kongrenin önemi hakkında da şunları ifade etti;   “Bu kongrede yeni bir devletin kurulması düşüncesi belirtilmiştir. Kongre, ayrıca Doğu Anadolu bölgesindeki, “ulusal hakları savunma örgütlerini” de birleştirmiştir. Erzurum Kongresi daha sonraki kongreye ışık tutmuş ve ulusal birlik yolunda atılan önemli bir adım olmuştur. Ulusal egemenliğimizin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine ilk kez burada karar verilmiştir. Erzurum Kongresi, bölgesel bir kongre olmasına karşın alınan kararlar ülkenin tümüne yönelikti. Bu da kongrenin önemini arttırmıştır.”

Mustafa Kemal Paşa Erzurum Kongresi’nin önemini, 7 Ağustos 1919’da kongrenin kapanışı dolayısıyla kongre üyelerine söylediği şu sözlerle belirtmiştir:

“Saygıdeğer Efendiler!

Milletimizin kurtuluş umuduyla çırpındığı en heyecanlı bir zamanda, fedakâr sayın heyetimiz her türlü zahmete katlanarak burada, Erzurum’da toplandı. Duygulu ve asil bir ruh ve çok güçlü bir inançla vatan ve milletimizin kurtuluşuyla ilgili köklü kararlar aldı. Özellikle bütün dünyaya karşı milletimizin varlık ve birliğini gösterdi. Tarih, bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir başarı olarak yazacaktır...”

“MİLLETİMİZİN O GÜN VERDİĞİ MÜCADELEYİ ASLA UNUTMAMALIYIZ.

Koçak sözlerine şu şekilde devam etti, “Milletimizin o gün verdiği mücadeleyi asla unutmamalıyız. O acı ve karanlık günleri bir daha yaşamamak adına bir bütün olarak çalışıp, ülkemiz ve milletimiz için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Tarihten çıkaracağımız dersler, bizim bugün atacağımız adımların gücünü ve ömrünü tayin edecektir. Kurtuluş savaşını başlatan Erzurum, üzerindeki bu tarihi misyonla ülkemizin parlak geleceği için en önemli rehberlerden biri olmalıdır. Tarih Erzurum’un ne kadar önemli bir şehir olduğunu defalarca yazmıştır. Ve inanıyorum ki gelecek nesiller de bu şehrin yeni başarılarını okuyacaktır. Erzurum’u zirveye taşımak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin bu tarihi gününü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

 

 
‘23 Temmuz Milli diriliştir’
 
İstanbulkapı Projesi başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘23 Temmuz Milli diriliştir’
ENER Mesajında, “Milletin dara, sıkıntıya düştüğünde sığınacağı ana kucağı ...
Milli coşku, Milli gurur
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kilometre taşlarından olan 23 Temmuz Erzurum ...
Gözü yaşlı aile kızlarını arıyor
Posof ilçesine bağlı Gümüşkavak köyü yaylasında kaybolan 4 yaşındaki kız ...
 
Aksak’tan 23 Temmuz mesajı
Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 94. ...
'Tarihten ders çıkarmalıyız’
Vali Ahmet Altıparmak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Meclis olağanüstü toplanacak
ÖZEL-İl Genel Meclisi 24 Temmuz’da olağanüstü toplanacak. 5 özel gündemle ...
 
İstismarcılara operasyon
Erzurum'da Ramazan ayı ile birlikte il genelinde dilenci enflasyonu yaşanıyor.
Akdağ partilileriyle buluştu
Pasinler ilçesinde esnafı dolaşarak ziyaret eden Ak Parti Erzurum Milletvekili ...
Atama kararları yayımlandı
Bakanlıklara ait atama kararları, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva