ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
9 Mart 2010 Salı - 03:56

"Televizyon tek tip insan modeli oluşturuyor"

MEHMET EMİN TOKER (İHA) -Televizyon izleyicilerinin büyük çoğunluğunun, Türkiye'nin en önemli sorunu konusunda "işsizlik" yanıtı üzerinde hemfikir olarak ortaya çıktığı araştırmada, izleyicilerin büyük çoğunluğunun televizyon kanallarından demokratik ilkeleri gözeterek yayın yapmalarını istedikleri sonucuna ulaşıldı.

 Televizyon tek tip insan modeli oluşturuyor

 Van Yüzücün yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yürütülen, televizyon izleyicilerinin davranışlarını değerlendirmek ve toplumla televizyon yayınları arasındaki ilişkilerin düzeyini belirlemek amacıyla aralarında Erzurum’un da yer aldığı 39 ilde yapılan araştırmasında, televizyon izleyicilerinin çoğunun 5 yıl önce izledikleri televizyon programlarından hiçbirini anımsamadıkları ortaya çıktı.
//39 İLDE ARAŞTIRMA
Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bitlis, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da yaşayan 935 kişiyle yüzyüze görüşülerek yapılan araştırmada sorulan 30 soruya karşılık alınan yanıtlarla Türkiye'nin somut bir sosyo-kültürel görüntüsünün de elde edildiği bildirildi. 15 yıldır televizyon izleyici araştırmaları yapan Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yürütülen araştırmada, iletişim eğitim gören öğrencilerin değişik meslek gruplarından kişilerle yüzyüze görüşerek sorulara yanıtlar aldığı belirtildi.
//TELEVİZYONUN ROLÜ
Sonuçları 5 Mart 2010 tarihinde alınan araştırmadan çıkan en önemli sonuçlardan birinin, izleyicilerin birkaç yıl önce izledikleri programları anımsamadıkları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, böylece televizyonun günlük bir eğlence aracı olduğu bulgusunu bir kez daha televizyon izleyicisinin yanıtlarıyla elde ettiklerini vurguladı.
Televizyon izleyicilerinin büyük çoğunluğunun, Türkiye'nin en önemli sorunu konusunda "işsizlik" yanıtı üzerinde hemfikir olarak ortaya çıktığı araştırmada, izleyicilerin büyük çoğunluğunun televizyon kanallarından demokratik ilkeleri gözeterek yayın yapmalarını istedikleri sonucuna ulaşıldı. Aralarında avukat, esnaf, ev hanımı, öğretmen, öğrenci, sigortacı, muhasebeci, pazarlamacı, müzisyen, belediye başkanı, kaymakam, akademisyen, garson, tezgahtar, hekim, sağlık memuru, internetçi, reklamcı, tıp teknisyeni, satış danışmanı, tamirci, mühendis gibi mesleklere sahip ve emekli ve işsiz televizyon izleyicileriyle görüşülerek yapılan televizyon izleyici araştırmasında, televizyon izleme saatleri konusunda çok sayıda kişinin, tehlikeli bir sınır olan 2-5 saat arasında televizyon izlediği bulgusu elde edildi.
//EVLERDEKİ TELEVİZYON SAYISI
Aralarında büyük kentlerde oturanlardan köylerde oturanlara, üniversite mezunlarından hiç okumamış olanlara kadar değişik özelliklere sahip televizyon izleyicilerinin soruları yanıtladığı araştırmada, televizyon izleyicilerinin çoğunun evlerinde 1'den fazla televizyon alıcısı olduğu da ortaya çıktı. Araştırmaya katılan, yaşları 9 ile 72 arasında değişen televizyon izleyicilerinin çoğunluğunun televizyon ekranlarında en çok "kültür" içerikli programlar izlemek istediklerini söyledikleri bildirildi. Televizyon ekranlarında en çok izlenen program türünün "haber" olarak belirlendiği 15 yıldır yürütülen araştırmalarda her yıl elde edilen bulgunun bu yıl da yinelendiği ve televizyonda en çok izlenen program türünün "haber" olduğunun belirlendiği dile getirildi.
//BİRDEN FAZLA TELEVİZYON
Araştırmaya katılan 935 televizyon izleyicisinden 501'i evlerinde 2 televizyon olduğunu söylerken, 386'sının 1 televizyonu, diğer izleyicilerinse 2'den fazla televizyon alıcısı olduğunu söylediği belirtildi. Televizyon izleyicilerine ne kadar sıklıkla kitap okuduklarının sorulduğu soruya 449 izleyicinin "ayda bir" diyerek, 286 izleyicinin "yılda birkaç kez" diyerek, 153 izleyicinin "haftada bir" diyerek, geri kalan izleyicilerin "hiç kitap okumam" diyerek yanıt verdiği öğrenildi.
//EN BÜYÜK SORUN
Değişik mesleklere sahip veya emekli ya da işsiz televizyon izleyicilerinin katıldığı araştırmada sorulan "size göre Türkiye'deki en önemli sorun nedir?" sorusunun 767 kişi tarafından "işsizlik" yanıtıyla yanıtlandığı, diğer katılımcıların ise "Kürt sorunu, Balyoz Darbe Planı, siyaset, eğitim, demokrasi, hukuk, başörtüsü, dinsizlik, ekonomi, politikacılar" gibi değişik yanıtlarla yanıtladığı bildirildi.
//TEHLİKE SINIRI
Araştırmada sorulan "günde ortalama kaç saat televizyon izlersiniz?" sorusunun 412 kişi tarafından "2-5 saat arası" diyerek, 309 kişinin "1-2 saat arası diyerek", 114 kişinin "1 saatten az" diyerek, 100 kişinin ise "5 saatten fazla" diyerek yanıtlandığı açıklandı.
//TELEVİZYON İZLEME NEDENİ
Televizyon izleyicilerinin televizyon izleme nedenlerini öğrenmek amacıyla sorulan "neden televizyon izlersiniz?" sorusunun 534 kişi tarafından "zaman geçirmek için" yanıtıyla yanıtlandığı; 328 kişinin soruya karşılık "bilgilenmek için" dediği, 52 kişinin "topluma katılmak için" yanıtını verdiği, 20 kişinin de "bilmiyorum" diyerek soruyu yanıtladığı dile getirildi.
//EN ÇOK İZLENEN PROGRAM TÜRÜ
Televizyon izleyicilerine araştırmada sorulan "televizyonda en fazla izlediğiniz program türü nedir?" sorusunun 493 izleyici tarafından "haber" denilerek yanıtlandığı, 205 izleyicinin soruya karşılık "dizi" dediği, 189 izleyicinin "spor, sinema, yarışma, çizgi film, magazin" gibi değişik program türleri belirterek, 48 izleyicinin "müzik" diyerek yanıtladığı öğrenildi.
//İSTENMEYEN PROGRAM
Televizyon izleyici araştırmasında izleyicilere sorulan "televizyonda yayından kaldırılmasını istediğiniz program var mı?" sorusunun 381 izleyici tarafından "yok" diyerek yanıtlandığı; diğer izleyicilerinse değişik program adları vererek soruyu yanıtladıkları bildirildi. İzleyicilerin yayından kaldırılmasını en çok istedikleri programlar arasında kadın programları, evlendirme programları olduğu belirtildi.
//YAYIN İLKELERİ
Araştırmada sorulan "televizyon yayınlarının hangi temele göre belirlenmesini istersiniz?" sorunun 347 izleyici tarafından "demokratik değerlere göre" denilerek, 291 kişi tarafından "ulusal değerlere göre" denilerek, 223 kişi tarafından "dinsel değerlere göre" denilerek yanıtlandığı, 64 izleyicinin soruya karşılık "hepsi" yanıtını verdiği bildirildi.
//EN ÇOK İSTENEN KONU
"Televizyonda en çok görmek istediğiniz konu nedir?" sorusunun araştırmaya katılan 518 kişi tarafından "kültür" diyerek, 191 kişi tarafından "ekonomi" diyerek, 94 kişi tarafından "politika diyerek yanıtlandığı, diğer izleyicilerin, soruyu "spor, film, eğlence, doğa, sağlık" gibi değişik adlar vererek yanıtladıkları açıklandı
// TELEVİZYONUN KÜLTÜRE KATKISI
Televizyon izleyicilerine sorulan "televizyonun kültüre katkıda bulunduğuna inanıyor musunuz?" sorusunun araştırmaya katılan 428 izleyici tarafından "evet" diyerek, 217 izleyici tarafından "biraz" diyerek, 290 izleyicinin "hayır diyerek yanıtladığı dile getirildi.
//EN GEÇ SAAT
Araştırmada sorulan "televizyonu en geç hangi saate kadar izlersiniz?" sorusunun 472 kişi tarafından "belirli bir saati yok" diyerek yanıtlandığı; 239 kişinin soruyu "24'e kadar" diyerek yanıtladığı, 206 kişinin "21-22'ye kadar" diyerek yanıtladığı, 18 kişinin bu soruyu yanıtlamadığı bildirildi.
//PROGRAM BELİRLEME
Araştırmaya katılan televizyon izleyicilerine "televizyonda izleyeceğiniz programı önceden belirler misiniz?" sorusunun sorulduğu, soruya karşılık 511 televizyon izleyicisinin soruyu "bazen" diyerek, 307 izleyicinin "hayır" diyerek, 66 izleyicinin "mutlaka" diyerek yanıt verdiği, 51 izleyicinin ise soruyu "buna ne gerek var?" diyerek yanıtladığı belirtildi.
//TELEVİZYONUN ALTERNATİFİ
Araştırmada sorulan "bir akşam televizyonunuzun bozulduğunu ve tamir ettirme olanağınızın olmadığını düşünün, ne yaparsınız?" sorusunun 265 izleyici tarafından "yedek televizyon var" diyerek yanıtlandığı, diğer izleyicilerin soruyu "yatarım, komşuma giderim, bilgisayardan izlerim, küfür ederim, çıldırırım, otururum, çocuklarla ilgilenirim, kitap okurum, gazete okurum" biçiminde yanıtlandığı açıklandı.
//PROF. DR. CERECİ'NİN DEĞERLENDİRMESİ
İletişim araştırmacısı, program danışmanı ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci televizyon izleyicilerinin televizyonu yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak gördüklerini, izleyicilerin çoğunun her gün gereğinden fazla televizyon izlediklerini ve televizyon aracılığıyla eğlence gereksinimlerini karşıladıklarına inandıklarını dile getirdi. Televizyon izleyicilerinin çoğunluğunun zaman geçirmek için televizyon izlediklerini açıkça söylediklerini belirten Prof. Cereci, izleyicilerin izleyecekleri programı belirlemeden televizyon karşısına geçmelerinin ve çoğunluğun 1 saatten fazla televizyon izlemesinin de olumsuz sonuçlar olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Sedat Cereci, televizyon izlemenin izleyicilerin yaşamlarında önemli bir zaman kaplamasının da, kitap okumak, söyleşmek, sinema tiyatro gibi etkinlikleri izlemek, spor yapmak gibi eylemlere ayrılabilecek zaman konusunda sorunlar yaşanmasına neden olduğunu, bunun da geri kalmışlığın nedenlerini doğurduğunu açıkladı.
//TELEVİZYON ARTIK TEK TİP İNSAN MODELİNİ OLUŞTURUYOR
Televizyon ekranlarında en çok görülmek istenen konunun kültür olarak ortaya çıkmasının, televizyon izleyicilerinin farklı kültürleri tanıyarak zaman geçirme ve eğlenme isteklerinin sonucu olduğunu dile getiren Prof. Cereci, araştırmadan çıkan en olumlu sonucun, izleyicilerin büyük bölümünün televizyon yayınlarının demokratik ilkeler temelinde belirlenmesini istemeleri olduğunu vurguladı. Değişik yörelerden, değişik yaş ve meslek gruplarından alınan yanıtların birbiriyle çok benzeştiğini belirten Prof. Dr. Sedat Cereci, televizyonun artık tek tip insan modelini oluşturduğunu, eğitim ve kültür farkı olmaksızın değişik coğrafyalarda yaşayan insanların büyük bölümünü birbirine benzettiğini, bunun da "kimlik" konusunda olumsuz sonuçlarla sonuçlanabileceğini bildirdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıradışı Bir Başarı Öyküsü: Sol Ayağım
İrlandalı şair, ressam ve aynı zamanda bir yazar olan Christy Brown’un, ...
2010 Kur'an Yılı
Diyanet işleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı, Dinimizin ...
Türkiye'nin Zihin Tarihi" sorgulandı
FERDİ DURDU (İHA) - Malatya Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar ...
 
Seyyahlara Sorduk: Erzurum’u Nasıl Bilirsiniz?
1254 -1937 yılları arasında şehri ziyaret eden seçilmiş 17 seyyahın Erzurum’la ...
Bilim Dünyası Doğramacı’ya ağlıyor
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, babası İhsan Doğramacı'nın ...
Medar-ı İftihar Tarihçimiz: “Halil İnalcık”
İnsanlarımızın büyük çoğunluğunun her geçen gün emeklilik hesabı yaptığı ...
 
Türkiye’nin Dijital Gündemi “Eğitim”
AYHAN TÜRKEZ/İHA/ Intel tarafından ülkenin e-dönüşüm sürecinde bulunduğu ...
Diyarbakır'dan Yükselen Tarihi Çağrı
"Osmanlıların Güneydoğu Anadolu'daki İlk Kayıtlarına Göre Şahıs Ve Yer ...
"Arapların Gözüyle Türkler" Sempozyumu
ERZURUM (İHA) - Avrasya ve Arap Yazarlar Birliği'nin işbirliği ile Belediye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva