ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>GUNCEL
4 Kasım 2023 Cumartesi - 02:39

'Ortak değerlere bağlılığımızı tüm dünyaya gösterdik'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Ortak değerlerimize olan bağlılığımızı tüm dünyaya gösterdik. Atalarımızın vasiyetini yerine getiriyor ve Türk halklarının işbirliğini güçlendiriyoruz" dedi.

 Ortak değerlere bağlılığımızı tüm dünyaya gösterdik

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10'uncu Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Ortak değerlerimize olan bağlılığımızı tüm dünyaya gösterdik. Atalarımızın vasiyetini yerine getiriyor ve Türk halklarının işbirliğini güçlendiriyoruz" dedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10'uncu Zirvesi düzenlendi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in başkanlık ettiği toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı. Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban teşkilatın gözlemci üyeleri olarak zirvede yer aldı.

Tokayev yaptığı açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türkiye halkını Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla kutlayarak, “Anadolu’nun yüzyıllara dayanan tarihi büyük başarılara tanıklık etmiştir. Seçkin şahsiyetler sayesinde Türkiye, bugün tüm dünyada sözü geçen güçlü bir devlet haline gelmiştir” dedi.

“TÜRK HALKLARININ İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ”

Bugüne kadar teşkilat çerçevesinde pek çok çalışma yapıldığını ve somut başarıların olduğunu belirten Tokayev, “Kazakistan’ın girişimiyle kurulan Türk Dili Konuşan Devletler Konseyi artık tam teşekküllü bir uluslararası örgüt haline geldi. Türk Dünyası Perspektifleri-2040 konulu belge onaylanmıştı. En önemlisi kardeş ülkelerin birliğini güçlendirdik. Ortak değerlerimize olan bağlılığımızı tüm dünyaya gösterdik. Atalarımızın vasiyetini yerine getiriyor ve Türk halklarının işbirliğini güçlendiriyoruz. Şimdi hedef, karşılıklı güven ve kardeşliğe dayalı birliğimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Türk dünyası küresel güçlerle eşit derecede etkileşim içindedir. Şimdi diğer devletler teşkilatımızın kilit tutumlarını dikkate alıyor. Bu nedenle Türk halkları arasındaki etkileşimi artırmak herkesin ortak görevidir” dedi. Tokayev, TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesinin gelecek yıl Kırgızistan’da yapılacağını aktardı.

"CELALABAD ŞEHRİNİ 2025 TÜRK DÜNYASI TURİZM BAŞKENTİ İLAN ETME ÖNERİSİ"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov da TDT üye ülkeleri arasında dijital dönüşüm alanında işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, 2024 yılında TDT üye devletleri Dijital Forumu’nun Kırgızistan’da yapılmasını önerdi. Posta alanında TDT üye ülkeleri arasında iş birliğinin geliştirilmesine dikkat çeken Caparov, indirimli tarifelerle posta alışverişini geliştirme konseptini uygulamak için çalışma grubu oluşturma yoluyla TDT devletleri posta operatörleri arasında iş birliğini başlatma teklifinde bulundu. Türk devletleri üreticileri ve iş insanlarının bir araya gelmesi için elverişli koşulların oluşturulmasına gerektiğine işaret eden Caparov, kültür ve insani alanlarda TÜRKSOY, Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı gibi kurumlar arasındaki karşılıklı etkileşimi daha da güçlendirmeye ve turizm endüstrisinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları aktifleştirmeye çağırdı. Caparov, Kırgızistan’ın Celalabad şehrinin 2025 Türk dünyası turizm başkenti ilan edilmesini önerdi.

“(FİLİSTİN-İSRAİL) TEŞKİLATIMIZ ÇERÇEVESİNDE İLKELİ TUTUMUMUZU TÜM DÜNYAYA DUYURMALIYIZ”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ise yaptığı konuşmada, küresel ölçekte giderek büyüyen bir güven krizine tanıklık ettiklerini belirterek, “Küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında yeni sorunlar oluşuyor. Uluslararası hukuk normlarından sapmalara giderek daha fazla tanık oluyoruz. Özellikle Orta Doğu’da uzun zamandır devam eden Filistin-İsrail çatışmasının son derece tehlikeli bir hal alması hepimizi endişelendiriyor. Silahlı çatışmaların sonucunda özellikle yaşlılar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere siviller arasında can kaybı ve yaralı sayısı hızla artmaktadır. Çatışmanın geniş çaplı tırmanması tehdidi büyüyor” dedi. Bu bağlamda çatışmanın tüm taraflarına askeri eylemleri durdurma ve insani amaçlı ateşkes ilan etme çağrısı yapan Mirziyoyev, “Bu sorunun tek adil çözümü iki halk için iki devlet ilkesine dayanmalı. BM kararlarında tanımlandığı üzere Filistin halkı bağımsız devlet kurma hakkına sahiptir. Teşkilatımız çerçevesinde bu konuda oybirliğiyle kabul edilen ilkeli tutumumuzu tüm dünyaya duyurmalıyız” ifadesini kullandı.

MİRZİYOYEV’E “TÜRK DÜNYASI ALİ NİŞANI”

Konuşmaların ardından zirvenin ortak bildirisi kabul edilirken, teşkilatın faaliyetine ilişkin kararlar alındı. TDT üye devletlerinin kararıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e “Türk Dünyası Ali Nişanı” takdim edildi.

Zirve sonunda Türk dünyası finans merkezleri statüsünün verilmesi, Türk kurumlarının yeni bayraklarının kabul edilmesi, atamalar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na TDT’den gözlemci statüsü verilmesi, 6 Şubat’ın TDT’de Felaket Kurbanlarını Anma ve Dayanışma Günü olarak kabul edilmesi, TDT Sekretaryası Bütçe Yönetimi Kurallarına ilişkin belgeler imzalandı.

TDT üye devletlerinin ilgili kurumları arasında metroloji alanında İşbirliği Protokolünün imzalandığı zirvede, TDT 2023-2027 Ulaştırma Ortak Eylem Planı kabul edildi.

 
Erdoğan’dan Türk Devri vurgusu
 
Aliyev’den Karabağ ve Doğu Zengezur vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerlikaya: 'Affetmeyeceğiz’
İçişleri Bakanı Yerlikaya, ‘Organize suç örgütlerini, zehir tacirlerini ...
Kurtulmuş’tan Gazze mesajı
Kurtulmuş, 'Bu katliama sesini çıkarmayanlar da göz yumanlar da hesap vereceklerdir." dedi.
Hac kuraları çekildi
2 milyon 473 bin 65 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi. Hacı adayları, ...
 
'Emekli ikramiyeleri 15 Kasım'a kadar ödenecek'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye yapılacak tek ...
'Acil Gazze Toplantısı' sonuç bildirgesi açıklandı
“Filistin ve Gazze” gündemiyle düzenlenen “Acil Gazze Toplantısı” sonuç ...
Gazze'de her gün 420'den fazla çocuk öldürülüyor
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze'deki ...
 
100. Yıl Dünya’da gündem oluşturdu
Dünyanın önde gelen ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı dolayısıyla ...
Erbaş: ‘Bir an önce harekete geçmeliyiz'
Diyanet İşleri Başkanlığı, 92 ülkeden 131 katılımcıyla “Filistin ve Gazze” ...
Çiçekli Şehitleri gözyaşı ve dualarla anıldı
Pasinler ilçesi Çiçekli köyünde 30 yıl önce bölücü hainler, cami açılışı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva