ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kolordu Komutanı Algan’a gençlik ziyareti
Kolordu Komutanı Algan’a gençlik ziyareti
Erzurum’dan Ahlat’a tarih köprüsü
Erzurum’dan Ahlat’a tarih köprüsü
Özel gereksinimli bireyler Hadis’te yarıştı
Özel gereksinimli bireyler Hadis’te yarıştı
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Erzurum eksi 6’yı gördü
Erzurum eksi 6’yı gördü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Kasım 2010 Perşembe - 06:23

'Kazım Karabekir sempozyumla anıldı

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Sinan Turhan, Kazım Karabekir'in Cumhuriyetin ilanında ortaya koyduğu tavrın yanlış anlaşıldığını belirterek, 'Kendisi sürecin dışında bırakıldığı için kırılmış ve rahatsız olmuştur. Cumhuriyete ve hilafetin kaldırılmasına karşı olduğundan değil' dedi.

 Kazım Karabekir sempozyumla anıldı

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Sinan Turhan, Kazım Karabekir'in Cumhuriyetin ilanında ortaya koyduğu tavrın yanlış anlaşıldığını belirterek, 'Kendisi sürecin dışında bırakıldığı için kırılmış ve rahatsız olmuştur. Cumhuriyete ve hilafetin kaldırılmasına karşı olduğundan değil' dedi.
//HAYAT FEYZİOĞLU BABASINI ANLATTI
Karabekir Vakfı'nın Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Kazım Karabekir Paşa Sempozyumu'nun açılışında konuşan Kazım Karabekir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hayat Karabekir Feyzioğlu, babası Kazım Karabekir Paşa'nın bıraktığı manevi mirası devam ettirmenin ve kendisiyle ilgili yanlış ve eksik bilgileri gidermenin çocukları olarak görevleri olduğunu, bu amaca yönelik olarak gençlerin Karabekir'i daha iyi tanımalarını sağlamak için Erenköy'deki evini müze haline getirdiklerini söyledi.
Bugün ilkini düzenledikleri sempozyumda, Kazım Karabekir Paşa'nın askeri, siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel konulardaki görüş ve çalışmalarının farklı disiplinlerden gelen bilim adamları ve araştırmacılar tarafından ele alınacağını ifade eden Feyzioğlu, Cumhuriyetimizin 87. yılını kutladığımız bu günlerde Kurtuluş Savaşı'nda ve Cumhuriyetin kuruluşunda emeği geçen herkesin hakkının verilmesi gerektiğini bildirdi.
//KAZIM KARABEKİR’İN SİYASİ YAKLAŞIMI
Feyzioğlu, yapılan hizmetlerin unutulmaması gerektiğini, babasının uğradığı haksızlıklara hep göğüs gerdiğini, bu sempozyumun da babasının kişiliğinin daha iyi tanınmasına katkı sağlayacağını belirtti. Kazım Karabekir'in torunu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Feyzioğlu Akkoyunlu'nun yönettiği sempozyumda, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Sinan Turhan, Karabekir'in hilafetin kaldırılması ve Cumhuriyetin ilanına ilişkin yaklaşımını değerlendirdi. Türkiye'de tarih araştırmacılığının çok duygusal alandan sıyrılamadığını, o nedenle belli dönemler anlatılırken de tarafsız davranılamadığını savunan Turhan, Kazım Karabekir'in de bu yaklaşımdan payını aldığını söyledi. Turhan, dinin devlet üzerinde etki alanının kısılması amacıyla 19. Yüzyıl'da ciddi anlamda revizyona tutulan hilafetin Türkiye'de 3 Mart 1924'de kaldırıldığını hatırlattı.
//KAZIM KARABEKİR YANLIŞ TANITILIYOR
Kazım Karabekir'in 'Hilafetçi ve Saltanatçı' olarak değerlendirildiğini, ancak Paşa'nın saltanatçı olmadığını vurgulayan Turhan, Karabekir'in saltanat ve hilafetin ayrılmasının daha uygun olduğunu düşündüğünü, saltanatı yönetim, hilafeti ise ruhani bir kurum olarak değerlendirdiğini, bu nedenle yönetimin cumhuriyet olması, hilafetin de kişilerde bırakılmasını savunduğunu anlattı.
//YANLIŞ ANLAMA
Turhan, 'Kazım Karabekir'in Cumhuriyetin ilanında ortaya koyduğu tavır yanlış yorumlandı. Kendisi sürecin dışında bırakıldığı için kırılmış ve rahatsız olmuştur. Bunun kişisel kırgınlık olduğu anlaşılıyor. Cumhuriyete ve hilafetin kaldırılmasına karşı olduğundan değil' dedi.
//PAŞA’NIN EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
Kazım Karabekir'in eğitim yönünü anlatan Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Köstüklü de Karabekir'in 4'ü Erzurum'da 3'ü Sarıkamış'ta olmak üzere 7 okul açtığını ve bu okullarda 2 bini kız olmak üzere 6 bin çocuğun eğitim görmesini sağladığını anlattı. Devletin irfan ordusuyla yükseleceği kanaatinde olan Karabekir'in İstiklal Savaşı döneminde açtığı okullar ve kurslarla Türk eğitim tarihinde iz bırakacak ölçüde ciddi eğitim faaliyetleri olduğunu anlatan Köstüklü, ihtiyaç duyulan mesleki ve teknik alanda açılan bu okullarda modern metot ve tekniklerin uygulandığını söyledi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Karabekir'in iyi bir asker olmasının yanında, müthiş bir öngörüye sahip çok iyi bir eğitimci olduğunu ifade etti.
//NİTELİKLİ ASKER
Sanatkar tabiatlı olan Karabekir'in şiir ve marşlar yazdığını, kara kalem resim çalışmaları yaptığını ve keman çaldığını anlatan Taşkıran, 'Karabekir Paşa, nitelikli bir askerdi. Cumhuriyet döneminin en çok eser veren paşalarından biriydi. 20'ye yakın eseri var. Hem savaşıp hem de yazacaksınız. Bu da çok önemli bir özellik' dedi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Yurtsever Ateş ise Karabekir'in siyasi yönünü ve Cumhuriyetin ilk muhalif partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası'nın kuruluşunu ve içinde bulunulan dönemin koşullarını değerlendirdi.  Partinin 7 ay yaşadığını ve 7 ayda hükümetle özdeş bir yolculuk yapıldığını anlatan Ateş, ancak ulusal mücadeleyi birlikte yürüten ekip arasındaki zincirlerin neden kırıldığını anlayabilmek için dönemin koşullarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye’yi unuttuk mu?
Tarihe altın harflerle yazılan Aziziye Zaferi’nin, elde edilişinin 133’üncü ...
EDT sanatçı kadrosu güç kazandı
Erzurum Devlet Tiyatrosu’na 7 stajyer sanatçı atandı. Kültür ve Turizm ...
Utku, okuma kültürünü ele aldı
Üniversite Kitabevi Merdiven Altı söyleşisinde bu hafta “Bir eylem olarak okumak” konusu ele alındı.
 
FİNAL’den sanat atılımı
Final Dergisi Dershaneleri SBS şubesi öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte ...
Tarih turizmine Bakanlık desteği
Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki Öşvank Manastırı ...
A.Ü. Ulusal Piyano Günleri başlıyor
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü’nce ...
 
Anadolu Basını’nın nabzı Erzurum’da attı
Anadolu Basın Birliği (ABB) Yönetim Kurulu’nca gerçekleştirilen Erzurum toplantıları sona erdi.
Hattatoğlu, Palandöken’i makete sığdırdı
Erzurum’daki yaklaşık 40 tarihi eserin maketini yaparak Er-Miniatürk’ü ...
Kentsel görünüme kültürel katkı
Erzurum şehir kimliğinin yanında kentsel görsel zenginliğiyle de tanıtılacak. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva