ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
10 Mart 2010 Çarşamba - 04:16

"İnternete Erişim Temel Hak"

GlobeScan şirketince gerçekleştirilen araştırma Türkiye'de sosyal iletişim sitelerine ilginin büyük olduğunu da ortaya koydu. Araştırma kapsamında 4 - 27 Aralık 2009 tarihleri arasında, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Zonguldak gibi 11 şehirde, 15 yaş üstü bin kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı.

 İnternete Erişim Temel Hak

Türklerin yüzde 90'ı aşkın bir bölümü, internete erişime "temel bir hak" olduğuna inanıyor. BBC için 26 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya katılanlardan yüzde 79'u "internete erişimin temel bir hak" olduğu yönünde görüş bildirirken bu oran Türkiye'de yüzde 91'e ulaştı. 
 GlobeScan şirketince Bbc Dünya Servisi için 20 kasım 2009 - 7 şubat 2010 tarihleri arasında 26 ülkede yapılan bir araştırma, dünyada yaklaşık her beş yetişkinden dördünün, internete erişimi, kendileri için temel bir hak olarak gördüğü belirlendi.
İnternete erişimin temel bir hak olarak görüldüğü ülkelerin başında Güney Kore geliyor. Güney Korelilerin yüzde 96'sı bu yönde görüş bildirdi. BBC Türkçe Servisince yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, bu oran Türkiye'de yüzde 91 oldu.
Araştırmaya katılanların yüzde 78'i, internetin kendilerine daha fazla özgürlük getirdiği hissine kapıldıklarını söylerken interneti, bir şeyler öğrenmek için iyi bir alan olarak görenlerin oranı ise yüzde 90'ı buldu.
Görüşleri alınanların yüzde 51'i de, Facebook ya da MySpace gibi sosyal iletişim sitelerinde zaman geçirmekten zevk aldıklarını belirtti. Buna karşın "İnternet, görüşlerimi dile getirmek için güvenilir bir ortam değil" diyenlerin oranı yüzde 48 olarak hesaplandı.
//"HÜKÜMETLER İNTERNETİ DENETLEMEMELİ"-
Bu arada, GlobeScan şirketince yapılan araştırma, web kullanıcılarının çoğunun, internetin hükümetlerce denetlenmemesi gerektiğini düşündüklerini de gösterdi.
Web kullanıcılarının yüzde 53'ü, "İnternet asla herhangi bir şekilde hükümet düzeyinde denetlenmemeli" görüşüne destek verdi.
Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü ise internet kullanımında başarılı olamadıklarını itiraf etti. Bu oran, Türkiye'de yüzde 27 oldu.
İnternetin en çok kaygı yaratan yanını ise web ortamında yapılan dolandırıcılık oluşturuyor. Dolandırıcılığı bu kategoride ilk sıraya yerleştirenlerin oranı, yüzde 32 olurken katılımcıların yüzde 27'si, ise şiddet içeren materyale internet üzerinden erişilmesinden rahatsız olduğunu bildirdi.
TÜRKİYE'DEKİ DURUM
GlobeScan şirketince gerçekleştirilen araştırma Türkiye'de sosyal iletişim sitelerine ilginin büyük olduğunu da ortaya koydu. Araştırma kapsamında 4 - 27 Aralık 2009 tarihleri arasında, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Zonguldak gibi 11 şehirde, 15 yaş üstü bin kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı.
Türkiye'deki web kullanıcılarının internetin en çok değer verdikleri yönünü diğer insanlarla iletişimi sürdürmelerini sağlamasının oluşturduğu gösteren araştırmaya göre, Türkiye'de, Facebook ya da MySpace gibi sosyal iletişim sitelerinde zaman geçirmekten zevk aldıklarını söyleyenlerin oranı da, ortalamanın üzerinde.
//İNTERNET ERİŞİM HAKKI
İnternet erişimi kendileri için temel bir hak olarak görenlerin oranı, Türkiye'de yüzde 91 olarak belirlendi Bu oran, Avrupa'da sadece Portekiz'de daha yüksek.
Öte yandan, Türkiye'de internetin özgürlüklerini artırdığını söyleyenlerin oranı yüzde 55 düzeyinde ve büyük ölçüde Avrupa ülkelerinde gözlenenlerin altında kaldı.
Araştırma, Türkiye'de web kullanıcılarının sadece yüzde 46'sının, interneti, görüşlerini dile getirmek için güvenilir bir ortam olarak gördüğünü gösterdi.
 Bu arada, Avrupa'da, internetle ilgili en büyük tehdit olarak özel hayatın gizliliğine son verdiğinin düşünüldüğü tek ülke, Türkiye oldu. Türkiye'de, araştırmaya katılanların yüzde 31'i, bu yönde görüş bildirdi.(ANKA)
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Televizyon tek tip insan modeli oluşturuyor"
MEHMET EMİN TOKER (İHA) -Televizyon izleyicilerinin büyük çoğunluğunun, ...
Sıradışı Bir Başarı Öyküsü: Sol Ayağım
İrlandalı şair, ressam ve aynı zamanda bir yazar olan Christy Brown’un, ...
2010 Kur'an Yılı
Diyanet işleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı, Dinimizin ...
 
Türkiye'nin Zihin Tarihi" sorgulandı
FERDİ DURDU (İHA) - Malatya Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar ...
Seyyahlara Sorduk: Erzurum’u Nasıl Bilirsiniz?
1254 -1937 yılları arasında şehri ziyaret eden seçilmiş 17 seyyahın Erzurum’la ...
Bilim Dünyası Doğramacı’ya ağlıyor
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, babası İhsan Doğramacı'nın ...
 
Medar-ı İftihar Tarihçimiz: “Halil İnalcık”
İnsanlarımızın büyük çoğunluğunun her geçen gün emeklilik hesabı yaptığı ...
Türkiye’nin Dijital Gündemi “Eğitim”
AYHAN TÜRKEZ/İHA/ Intel tarafından ülkenin e-dönüşüm sürecinde bulunduğu ...
Diyarbakır'dan Yükselen Tarihi Çağrı
"Osmanlıların Güneydoğu Anadolu'daki İlk Kayıtlarına Göre Şahıs Ve Yer ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva