ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KOM’dan sahte içki operasyonu
KOM’dan sahte içki operasyonu
Jandarma’dan duygu yüklü 'Anneler Günü' klibi
Jandarma’dan duygu yüklü 'Anneler Günü' klibi
Anneler gününde evlat yolu gözlediler
Anneler gününde evlat yolu gözlediler
 Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı
 Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı
Gür gözyaşlarıyla uğurlandı
Gür gözyaşlarıyla uğurlandı
HABERLER>SİYASET
11 Kasım 2013 Pazartesi - 17:10

'Erzurum adı kimleri rahatsız ediyor'

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, BDP Milletvekillerinin Erzurum isminin değiştirilmesi yönündeki tekliflerine yaptığı açıklama ile sert tepki gösterdi.

 Erzurum adı kimleri rahatsız ediyor

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu Erzurum’un isim değişiklik teklifini provokatörlük olarak nitelendirdi. Kamuoyunu geniş bir bilgilendirmede bulunan Yavilioğlu, “Bu girişim, Hak ve özgürlük alanındaki kazanımları hoyratça kullanmaktır. Milletin irfanı ve vicdanıyla alay etmektir. Bu meselede takınılan tutum, önerge sahiplerinin daha önceki taleplerini de şüpheli hale dönüştürmektedir” diyerek şunları kaydetti:

YAPILAN BİR HAKKIN KÖTÜYE KULLANIMIDIR!

“Bilindiği gibi, 30 Eylül’de Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ile; Siyasi Hakların Kapsamını Genişletmek, Nefret Suçu ve Ayırımcılıkla Daha Etkin Mücadele etmek, Toplantı ve Gösteri Haklarını Daha da Genişletmek, Kişisel Verilerin Korunmasına Yasal Güvence getirmek, Kamuda Kılık ve Kıyafet Özgürlüğünü Sağlamak ve nihayet YER İSİMLERİNİN İADESİNİ sağlamak gibi hususlarda, bireysel ve toplumsal hak ve özgürlüklerin alanının genişletilmesi, demokratikleşme standartlarının yükseltilmesi ve tarihsel ve kültürel kazanımların korunması ve sürdürülmesi amaçlanmış ve toplumla da paylaşılmıştır. AK Parti DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ile; geçmişte mevzuatlarla, keyfi uygulamalarla, mahkeme kararlarıyla daraltılan sosyal ve siyasal hayatı normalleştirme çabasına bir yenisini eklemiştir. Gelecekte de bu çabalar devam edecektir.
AK Parti Hükümetleri dönemlerinde;
-antidemokratik ve illegal yapılanmalarla mücadele edilmiş,
-siyaset, atanmışların müdahalesinden arındırılmış,
-halktan ve Hak’tan başka hiç kimseye hesap verilmeyeceği bilinci oluşturulmuş,
-halkın talepleri iktidara taşınmış,
-halkın istediğinin dışında bir şeyle uğraşılmamış, uğraşanlara asla prim verilmemiştir.
HAK VE ÖZGÜRLÜKLER; geçmişte olduğu gibi, artık bu ülkede bir kesiminin istediği zamanda istediği kadar vereceği bir şey olmadığı gibi, bireysel ve toplumsal hak ve özgürlüklerin genişletilmesinin sağladığı imkanları tekrar bu milletin tarihsel ve kültürel birikimlerine müdahale etmek için kullanmak da kimsenin hakkı ve haddi değildir.”

ŞU SORULARA CEVAP VERSİNLER
Erzurum isminin değiştirilmesi teklifini verenleri halktan kopuk olmakla da suçlayan Yavilioğlu, “Erzurum isminden niye rahatsız oluyorsunuz” diyerek değerlendirmelerine şöyle devam etti:
“Bu ülkenin en büyük tarihsel problemlerinden birisi; bireysel, toplumsal, ekonomik ve politik birçok alanda toplumun kültürel birikimiyle uyumlu olmayan değişimlerin gerçekleştirilmesidir. Bir yönüyle azınlık ve ayrıcalıklı modernleştirici elitler, halkın bu alanlardaki hafızasıyla kavga ederek toplumu değiştirmek istemişlerdir. BDP’li bazı milletvekilleri de benzer yöntemi benimseyerek, bir toplum mühendisliği edası takınarak, ancak darbeci bir kafanın ürünü olabilecek bir talepte bulunmuşlar: Bir kanun teklifi ile ERZURUM isminin ERZEROM olarak değiştirilmesini talep etmişler.
BDP’li bu milletvekillerinin anlayışı nasıl bir anlayıştır ki, geçmişte Tillo ismini Aydınlar, Tunceli ismini Dersim olarak değiştirilmesinin kapsamı ve anlayışı içerisine ERZURUM ismini de ilave etmektedirler.
BDP’li milletvekilleri şu sorulara cevap vermelidirler;
-Erzurum ismi kimleri neden rahatsız etmektedir?
-Bu kanun teklifi kime hangi hakkın iadesini sağlayacaktır?
-Erzurum ismi kimlerin ne tür bir zulüm ve baskısı sonucunda şehre verilmiştir?
-Erzerom olması talep edilen isim, hangi Kanun veya genelge ile değiştirilerek  Erzurum olmuştur?
-Bu talebin hak ve özgürlükler temelinde nasıl bir karşılığı bulunmaktadır?
-Herşeyden önemlisi, şehrin isminin ERZEROM olması talebi kimin talebidir?
-Erzurum’dan veya Türkiye’nin hangi kesiminden Erzurum isminin Erzerom olarak değiştirilmesi talebi gelmiştir? Açıklanmalıdır. “

ARİF NİHAT ASYA GÖNDERMELİ ÖZÜR TALEBİ

Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’nın ağıt şiirindeki “Ben ki ateşle konuşurdum, selle konuşurdum / İdil’le Tuna’yla Nil’le konuşurdum/ “Sangaryos”u “Sakarya” yapan/ “İkonyom”u “Konya” yapan dille konuşurdum.” dizelerine atıf yaparak açıklamasını sürdüren Yavilioğlu daha sonra şunları kaydetti:
“Biliyoruz ki bütün bu soruların karşılığı bir “HİÇ”tir. HİÇ’e yatırım yapmak ya siyasi bir beyhudelik veya toplumsal bir provokasyondur. Hak ve özgürlük alanındaki kazanımları hoyratça kullanmaktır. Milletin irfanı ve vicdanıyla alay etmektir. Bu meselede takınılan tutum, önerge sahiplerinin daha önceki taleplerini de şüpheli hale dönüştürmektedir.Erzurum ismi kanunla ve devrimle verilmiş bir isim değildir. Halkın vicdanında, irfanında, tarihinde ve kültüründe bu isim vardır. Milletimiz tarihi olanı akli hale getirmiştir. Tarihe uymayan akla da tabiata da uymaz.  Erzurum’da doğal ve kendiliğinden olan meyvelere “HÜDAİ” derler. Erzurum ismi HÜDAİ bir isimdir. Suni değildir, kanunla değildir, zorlama hiç değildir.  Tıpkı Arif Nihat Asya’nın dediği gibi; Sangaryos’u Sakarya yapan, İkonyom’u Konya yapan dilin  doğallığında ve HÜDAİ’dir. Tarihin her döneminde kendiliğinden olmayana vicdan itiraz etmiştir. Tıpkı Tillo ve Dersim’de yapılan değişiklere itiraz ettiği gibi. Tillo ve Dersim isimleri, bütün bir Türkiye’nin sosyal ve kültürel hafızasında yaşayan isimlerdir ve bu isimlerin her bir ferdin vicdanında bir karşılığı bulunmaktadır. Erzurum ismini Erzerom olarak değişmesini talep etmek; akıl,vicdan, irfan, tarih ve kültürle alay etmek, Tillo’ya ve Dersim’e yapılanı istemektir. Bu talep ancak, halkı ve onun değerlerini tanımayanların ve onlara saygı duymayanların yapacağı bir taleptir.Bu talepte bulunanları başta Erzurum halkı olmak üzere, tüm toplumdan özür dilemeye davet ediyorum.

 
Bakan Eroğlu sözünü tuttu
 
‘Lojistik Köy Erzurum için önemli’
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SALİH ŞAHİN-Bilim Uzmanı 15 Kasım 2013 Cuma 05:19

Bence Erzurum'un ismi kesinlikle değişmelidir. Niye derseniz. İsmi bölüp anlamlarına bakalım. O zaman anlarız. Araştırmadan Rumun Yeri anlamını çıkardım. Bence Erzurumun adı ErzuTürk, Yakutiye, Aziziye, Palandöken,vb. olarak değişebilir. ERZEROM yapmak isteyenler kafayı yemiş olmalı. Romayı niye hatırlayalım ki. Atatürk Üniversitesi yetkililerini araştırmaya davet ediyorum. Osmanlıca-Farsça-Türkçe Sözlükten araştırdım. Buyurun okuyalım. 1 ERZURUM = ERZEN-İ RUM : Anadolu Darı Ekmeği 2 ERZURUM = ERZ-U RUM,ERZ-İ-RUM: Anadolunun Kıymetlisi. 3 ERZURUM = ARZ-I RUM: Rum Memleketi, Romalıların Memleketi. Rom: Sert içki, şeker suyu, Roma. ERZEROM: Roma'nın Yeri. İçkinin Yeri. anlamlarını taşıyor. Erz Farsça Kıymet, baha, değer. Kadir ve itibar. Erzen Kendisinden sopa ve baston yapılan bir cins sağlam ağaç.Şam darısı denen beyaz ve iri cins darı. Erzenîn Farsça Darı ekmeği. Arz-ı Rum (Erzurum) Rum memleketi. Şimdiki Anadolu. Anadolunun şarkındaki bir vilâyet adı. Ehl-i Rum Farsça Osmanlı. Eskiden Anadolu'da yaşayanların bir ismi. Çünkü: Osmanlılar Romalıların (Rumların) çok bulunduğu memleketlerini fethedip yerleştiler. Rum 1. Anadolu. 2. Osmanlı Devleti ve Arabistan hârici yerler. 3. Romalı. Rumeli Osmanlı İmparatorluğunun Avrupa Kıt'asındaki kısmı.

Yorumu oyla      6      4  
siyami 12 Kasım 2013 Salı 19:39

norşeni dersimi tilloyu neye değiştirdiniz diye sormazlarmı adama...

Yorumu oyla      7      5  
Sehad Can 12 Kasım 2013 Salı 17:12

Sayın Çatakçı siz bildiğim kadarıyla Ankara da ki Erzurum Vakıf ve Federasyon da görev yapıyorsunuz. STK olarak ne yapıyorsunuz? Eş dost kuru fasulye yemekle bu işler olmaz. Neden bir açıklamanız yok. Ne yapıyorsunuz merak ediyoruz? Bir araya gelin de olayı telin eden bir basın açıklaması da siz yapın. Yöneticiyiz diye ortada dolaşmayın. Tabiki sayın Vekilin açıklamaları memnun edici ve açıklayıcı. Biz de kendisine teşekkür ederiz. Ancak, Ankara daki Erzurum Dernek, Vakıf ve Federasyon ne iş yapar ne zaman STK olmanın farkına varacak merak konusu? Sayın Çatakçı çoklaf tansa azlaf çok iş bence daha iyi olur. Yada çekilin yapacak hemşehrilerimiz görev yapsın.

Yorumu oyla      8      5  
murat çatakçı 12 Kasım 2013 Salı 11:21

sayın vekilim göstermiş olduğunuz duyarlılık tüm hemşerilerimizi son derece memnun etmiştir sağ olun var olun Erzurumlular derneği başkanı ankara

Yorumu oyla      10      4  
murat çatakçı 12 Kasım 2013 Salı 11:00

dadaşın sabrını kimse denemeye kalkmasın akıllı ve edepli olun dadaşın ayranını kabartmayın

Yorumu oyla      9      5  
muhammet hanefi şen 11 Kasım 2013 Pazartesi 21:54

erzurumlu olarak 38 yıdır istanbulda yaşıyorum ERZURUM lu olmaktan gurur duyuyorum bu vatan hayinlerini kaile alarak moralimi bozmuyorum insan yerine bile komuyorum doğunun sınır taşı ERZURUM un dadaşı olduğunu onlar çok iyi biyor ÇIRÇIR lı HANEFİ sagılarımla

Yorumu oyla      7      5  
Fikri TAKİP 11 Kasım 2013 Pazartesi 20:19

EDİTÖR: Binlerce yıllık yurdumuzdaki bazı yerleşim birimlerine verilen eski adları dillendirip çirkin emellere alet olmamak en güzeli. Okurlarımızın bu hassasiyeti paylaşacaklarını umuyoruz.

Yorumu oyla      7      5  
siyami 11 Kasım 2013 Pazartesi 20:15

EDİTÖR: Binlerce yıllık yurdumuzdaki bazı yerleşim birimlerine verilen eski adları dillendirip çirkin emellere alet olmamak en güzeli. Okurlarımızın bu hassasiyeti paylaşacaklarını umuyoruz.

Yorumu oyla      8      5  
denizcan 11 Kasım 2013 Pazartesi 18:34

Teşekkürler cengiz bey.

Yorumu oyla      8      6  
Sema bakır karacan 11 Kasım 2013 Pazartesi 18:18

Sayın Yavilioğlu Bey, diğer vekillerde bu işe tepki vermelerini beklerdim. lütfen onlarıda uyarında mecliste bunlara bir tarih dersi verin. Altan tan'ı da müslüman kürt kardeşlerimize iyi tanıtınki bunlar kürt değil aslen ermenidirler ve ermenicilik yapıyorlar. artık bu oyunu herkesin görmesi lazım.

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ülkü Ocaklarından birlik ve beraberlik vurgusu
Pasinler Ülkü Ocakları Başkanı Emrah Yaşar, Diyarbakır Milletvekili Altan ...
Hizmet iş’ten Tan’a sert tepki
Aksakal, Erzurumlu vekillerin konuyla ilgili duyarlı davranmasını isteyerek, ...
CHP’li gençler Atatürk’ü andı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete ...
 
Türk Sağlık Sen’de kongre heyecanı
Ülkü Ocakları Erzurum İl eski Başkanlarından Mehmet Karagöz’ün 23 Kasım ...
CHP'den 10 Kasım etkinliği
CHP Erzurum İl Başkanlığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 75. Yıldönümü ...
Başkan Doğan’dan örnek girişim
2014 Mahalli idareler seçiminde Ak Parti Tekman Belediye Başkan aday adayları ...
 
Küçükler’den 10 Kasım mesajı
Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Türk Milleti’nin, dün ...
Terzioğlu istifaları değerlendirdi
Terzioğlu, telefon aracılığıyla İHA’ya yaptığı açıklamada, “Seçimden sonra ...
Öztürk’ten 10 Kasım mesajı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk 10 Kasım ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva