ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 1 - Altay: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 1 - Altay: 1
Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 1 - Ümraniyespor: 2
Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 1 - Ümraniyespor: 2
3.6 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi
3.6 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi
Başıboş köpek kazaya sebep oldu
Başıboş köpek kazaya sebep oldu
Aranan 8 kişi yakalandı
Aranan 8 kişi yakalandı
HABERLER>BÖLGEDEN
6 Ocak 2012 Cuma - 07:32

Bir zenaat daha teknolojiye yenildi

Kars'ta uzun yıllardan beri yaygın bir meslek dalı olan lavaş fırınları birer birer kapanıyor. Yaklaşık 70 yıllık bir geçmişe sahip olan Sayılan Lavaş Fırını, dededen, babaya ve babadan da oğula kadar günümüze kadar geldi. Günlük bin ile bin 500 lavaş ekmeği çıkarılan fırında şimdi dededen kalan mesleği 45 yaşında torun Orhan Saylan devam ettiriyor.

 Bir zenaat daha teknolojiye yenildi

IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) - Kars'ta uzun yıllardan beri yaygın bir meslek dalı olan lavaş fırınları birer birer kapanıyor.  Yaklaşık 70 yıllık bir geçmişe sahip olan Sayılan Lavaş Fırını, dededen, babaya ve babadan da oğula kadar günümüze kadar geldi. Günlük bin ile bin 500 lavaş ekmeği çıkarılan fırında şimdi dededen kalan mesleği 45 yaşında torun Orhan Saylan devam ettiriyor. Teknolojinin yaygınlaşması ve modern fırınların hizmete girmesiyle nerdeyse bitme aşamasına gelen ve önceleri sayıları 20'nin üzerinde olan ve bir çoğu usta olmadığından pişirici olmadığından kapılarına kilit vurulan lavaş fırınlarından günümüzde sadece 2 tanesi faaliyetini sürdürüyor. 
LAVAŞ USTASI YETİŞMİYOR
Ateşin başında saatlerce çalışmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Orhan Saylan, dede ve baba mesleğini devam ettirdiğini söyledi. Saylan, "Artık biz de daha fazla dayanamıyoruz. Fırında çalışacak usta yok. Birçok fırın kapandığından bu işi bilen sadece birkaç kişi kaldı. Bunlardan birisi ben ve birisi babamdır. Babam yaşı itibariyle fazla fırında kalmıyor. Ama ben baba mesleğini devam ettiriyorum. Ama benim çocuklarım bu işi bilmiyor" dedi. 
Doğu Anadolu Bölgesi'nde köylü kadınlar tarafından hazırlanan sofraların olmazsa olmazı tandır ekmeği 'lavaş', kent merkezlerinde farklı bir meslek dalı olarak günümüze kadar geldi. Hiçbir katkı maddesi olmadan yoğrulan lavaş, kağıt inceliğine getirildikten sonra tandırlarda pişirilerek müşterilerin hizmetine sunuluyor. 
Kars kent merkezinde bulunan lavaş fırınının sahibi Orhan Saylan, bu mesleği babasından öğrendiğini, babasının da dedesinden öğrenerek bugünlere kadar getirdiklerini kaydetti. 
Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde buğday ununu çeşitli işlemlerden geçirerek ince açılmış hamurdan lavaş ekmeği yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli olan ustaların artık fazla olmadığını, hatta yok denilecek kadar az olduğunu ifade eden Saylan, bu mesleği gelecek kuşakların belkide hiç bilmeyeceğini ve bir mesleğin daha yok olacağını vurguladı.

 
Uyuşturucu operasyonunda 12 tutuklama
 
KKEF’ten teknoloji sergisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ŞT, doğu turnesinde
Erzurum Şehir Tiyatrosu “Ele Avuca Sığmaz” adlı oyunu Ardahan’da sahneledi.
Jandarma öğrencileri sevindirdi
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı tarafından şehit ve gazi çocukları ile ...
Şehitler için Bayrak-Toprak buluşması
Bisiklet İstanbul İl Temsilciliği'nin faaliyet programında yer alan "Sarıkamış ...
 
Donan gölde atlı kızak keyfi
Ardahan Valiliği tarafından donan Çıldır Gölü üzerinde atlı kızaklarla ...
Kar eğitimi durdurdu
Ardahan'ın Posof ilçesinde etkili olan kar yağışı ve tipi eğitime ara ...
Müftülükten şehit ve gazi çocuklarına burs
Bingöl İl Müftülüğü, üniversitede okuyan 23 şehit ve gazi çocuğuna 1 defaya mahsus burs verecek.
 
Şehitlere vefa nöbeti
Esenler İzci Kulübü, Allahuekber Dağı'na çıkarak şehitlerine karşı vefa ...
Kars’ta Azerbaycan Dayanışma coşkusu
Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu’nda kutlandı.
İlk Tarım Üniversitesi Doğu’da kurulacak
AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva